Hollanda Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz’ün yönettiği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu‘nun (DBŞT) Kürtçe oyunu 'Hamlet', Ankara’da Şinasi Sahnesi’nde izleyiciyle buluştu.

AKP, BDP VE CHP'Lİ VEKİLLER KATILDI

16. Uluslar arası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen oyunu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'un yanı sıra BDP, CHP, AKP milletvekilleri, sendika başkanları ve Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinden oluşan geniş katılımlı bir protokol izledi.

Gösterilen yoğun ilgi nedeniyle bir çok kişinin ayakta izlemek zorunda kaldığı oyun izleyicinin büyük beğenisini topladı.

KÜLTÜR BAKANI SAHNEYE DAVET EDİLDİ

Oyunun ardından Festival Direktörü Yener Aksun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e teşekkür plaketi vermesi için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı sahneye davet etti. Oyuncuları kutlayan Baydemir, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasının rengarenk bir gül bahçesi olduğuna bu oyunla tanıklık ettiklerini belirtti.

"İnsanlık ailesinin, medeniyetin kadim dillerinden olan Kürtçeyle Shakespeare'i hep birlikte izledik" diyen Baydemir, "Öncelikle Ehmedê Xanî'den Şeyh Sait'e, Mazlum Doğan'a bugüne kadar emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

BAYDEMİR'DEN BARIŞ MESAJI

"Bugün bu oyunu sizlerle birlikte izliyor olmamız geleceğe dair çok büyük bir umut veriyor" diyen Baydemir, şunları söyledi: "Eğer biz bu umudu yaşatırsak; tek bir fidanımızı, tek bir evladımızı toprağa düşürmeyeceğiz. Olmak ya da olmamak. Hepimiz birlikte var olmak varken niye başkasını yok etmek? Bu kardeş kavgasının ortadan kalkmasını ve Ortadoğu coğrafyasında halkların barış içinde yaşayacağı günlerin gelmesini umut ediyorum."

GÜNAY: SHAKESPEARE'İN RUHU ŞAD EDİLMİŞTİR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, "Başkent Ankara'a Shekespeare'i bu kadar başarıyla uyarlayıp sahneye konması zannediyorum Shakespeare'in ruhunu şad etmiştir" dedi. Günay, "Dengbêj geleneği ile uyarlanan oyunun; bastırılmaya, unutturulmaya, inkar edilmeye çalışılan bir kültürün aslında ne kadar derin, ne kadar yaratıcı, ne kadar güzel şeyleri vaat edici olduğunu gördük" diye konuştu.

"Bir kilim ne kadar renkliyse, bir toprak da; diliyle, inancıyla, kültürüyle ne kadar çoğul bir görüntü sergilerse o kadar güzeldir. Dünya için anlamlıdır" şeklinde sözlerini sürdüren Günay "Birliğimiz birbirimizi yok etmekten değil, ellerimizi birleştirerek, bu kilimi dokumaktan geçiyor" diye konuştu.

Artık oyunlarda bile daha az ağıt olmasını dileyen Günay, "Bu güzel sesler artık acının ağıtlarını değil, barışın, kardeşliğin türkülerini söylesin” çağrısında bulundu.

'BARIŞ VE KARDEŞLİĞİN OYUNU OYNANMALI, BUNU DA PARLAMENTOMUZ YAZMALI'

Bunun üzerine Baydemir söz alarak, "Elbette ki bundan sonra barışın, kardeşliğin, birlikte yaşamın oyunları oynanmalı. Ama bu oyunun senaryosunu da parlamentomuz yazmalı" diye konuştu. (anf)