Bir trendesiniz, film izliyorsunuz, önünüzdeki koltuğa monte edilmiş küçük bir ekrana değil de beyaz perdeye dalmışsınız. Hayal kurması güzel, Kosova Film Festivali’nde bazı filmler tren yolculuğunda izleniyor. Yönetmen Bülent Gündüz, böyle anlatıyor festivalin kendisinde bıraktığı etkiyle.

Ezgi Görgü'nün Evrensel'de yer alan haberine göre, Gündüz, 9. Kosova Film Festivali’nde Kurdistan Kurdistan filmiyle Tarihsel Kültürel Miras Ödülü’nü aldı. Filmin hikayesinde yer alan oyuncuların hepsi kendisini oynuyor; anne, baba, Delil Dilanar, Egidê Cimo. Cimo, Erivan Radyosu’nun Kürtçe bölümünün kurucusu. Kavalın Miri - Mîrê Bilurê olarak bilinen Cimo’nun öğrencisi ve yaşayan en iyi dengbejlerden kabul edilen Delil Dilanar’ın gerçek hayat hikayesi anlatılıyor filmde.

Bülent Gündüz, Malatya Film Festivali’ne gönderdiği filminin kabul edilmediğini, bu sebeple de Türkiye’deki film festivallerine göndermeyeceğini, ancak Avrupa’daki festivallerin filmi kabul ettiğini dile getiren Gündüz, 33 film festivaline katılıp 10 festivalden ödülle dönmüş.  Egidê Cimo’yu onore etmek için Erivan’da 10. ayında özel bir gösterim yapılacak, film de bu sırada Avrupa’da bir çok festivalle yolunu çizecek.  Yönetmen Bülent Gündüz, Kosovalıların misafirperverliklerinden etkilendiğini aktardığı ödül konuşmasında özgürlükleri için büyük bedel verdiklerini hatırlattı. Ödülünü bağımsızlığı için mücadele eden halklara ve Kürt halkına armağan eden Gündüz şöyle konuştu; ‘Jüri üyeleri, festival komitesine ve festivalin partnerlerine teşekkür ederim. Bu, benim Kosova’ya ilk gelişim ve misafirperverliğinizden çok etkilendiğimi ifade etmek isterim. Sizler de özgürlüğünüz için büyük bedeller veren bir halksınız ve bunun için çok acılar çektiniz. Dolayısıyla bu onur verici ödülü, bağımsızlığı için mücadele eden halklara ve Kürtlere adamak istiyorum Özgürlüğe....’

'KARŞI DURUŞU İFADE EDİYOR'

Kosova’dan Tarihsel Kültürel Miras Ödülü alan filmin yönetmeni Bülent Gündüz, ödüller arasında böyle bir kategori olmasına sevindiğini ifade ederek “Bu ödülün aslında bir dal olarak belirlenmesi bile bir karşı duruşu ifade ediyor bence. Savaştan daha yeni çıkmış, yaralarını sarmaya çalışan küçük bir devletin kültürel mirasa böylesi büyük bir değer atfetmesi hiç şaşırtıcı olmadı benim için. İnsanlığın baş döndürücü teknolojiyle, makinalarla, savaşlarla ve hep daha hızlı ve daha fazla rant çabası kendisini köleleştirmiş durumda. Filmimize verilen Tarihsel Kültürel Miras Ödülü bir nevi özüne dönüş için göz kırparken, bahsettiğimiz bütün hengamelerin üstünde bir mesaj da veriyor. Bu noktada, tam da filmde işlemeye çalıştığımız mesajla örtüşüyor” dedi.

‘BİR ŞEHİR YENİDEN İNŞA EDİLEBİLİR’

Kaybolmaya yüz tutmuş saygı, yirmi yıllık bir sürgünlük hali etrafında işlenen anne evlat ilişkisi, doğayla insan etkileşimi, dengbejliğin ekolojiyle olan diyalektik ilişkisi ve Dünya kültür mirasın sözlü edebiyata atfedilen değerin bu ödülün verilmesinde etkili olduğunu aktaran Gündüz, “Bu ödülden benim aldığım mesaj; Kosova örneğinden yola çıkarak bir şehir yerle bir edilse de yeniden inşa edilebilir. Fakat sözlü edebiyat, sanat ve kültürel miras bir halkın beynini, yüreğini besleyen ve onu yok olmaktan kurtaran en önemli değeridir” sözleriyle sanatın halk için ne ifade ettiğini anlattı.

Sovyet Ermenistanı’nda kurulan Erivan Radyosu’nun Kürt müziğine olan katkısının yadsınamayacağını vurgulayan Gündüz, Kosova’dan böyle bir ödül almanın kendisini çok etkilediğini şu sözlerle anlattı: “Kosova Film Festivali katıldığımız 33. ve onuncu ödülümüzü aldığımız bir festival oldu. Samimiyetle ifade etmek isterim ki, önceki festivallerde en iyi yabancı film ödülü aldığımızda bile bu kadar etkilenmemiştim. Teknik bir kategoriden ziyade, filmde akıllarda kalmasını istediğimiz mesajdan dolayı alınan ödül en büyük ödüldür bence. Filmde kısmen de olsa işlenen insan sıcaklığı, Dengbêjlik ve Erivan radyosunun Kürt müziği ve kültürüne katkısı ödüllendirildi bence. Egidê Cımo’nun kendisinden önceki folklorik mirası, öğrencisi Delil Dilanar aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarma çabası ödüllendirildi.