Nurtopu gibi bir kültür sanat dergimiz daha oldu: Kültür Mafyası. İki yılı aşkın süredir web sitesi olarak yayın hayatını sürdüren dergi, bu işin başında üç kişi ile başladıkları serüvene, zaman içinde zenginleşerek 25 kişilik yazar kadrosu ile kağıda dökülme hayalinin peşinden gitti ve Ekim ayında ilk sayısı kitapçılarda yerini aldı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Turgay Özçelik, derginin çıkış noktasının medyadaki yaygın baskıcı, belirleyici ve köşeli yayın politikasına karşı durmak olduğunu söylüyor. Derginin ismini Kültür Mafyası koymalarının nedeni de bu; bahsedilen anlayışı hicvetmek, eleştirmek, onun alternatifinin olabileceğini göstermek.

 

Kollektif bir topluluk olmalarının tartışmaya açık bir yapının oluşmasında önemli olduğunu söyleyen Özçelik, bir sanat eserini değerlendirirken veya güncel bir meseleyi ele alırken farklı değerlendirmelerin çıkabildiğini ve bunun zenginleştirici olduğunu ve bunun önüne geçmeyi düşünmediklerini belirtiyor.

 

Peki, Kültür Mafyası'nda her ay neler okuyacağız? İnternette de en ilgi çeken başlıklardan biri olan Sorgu Odası daha ilk aydan iddialı bir başlangıç yaptı bile. Bedia Ceylan Güzelce'nin Slavoj Zizek röportajı Ekim ayının Sorgu Odası'nda. Bunun yanısıra Gizli Celse ismindeki bölümde medyadaki mevcut gündemden ziyade, kendi dert edindikleri konuları gündeme getirmek amacıyla hazırladıkları dosya haberler bulunuyor. Yeraltı Röportajları, Sayfalar ve Haneler, Sine- Mafya gibi bölümlerin de içerikleri hayli özgün ve ilgi çekici.

 

Kültür Mafyası aslında hem aşina olduğumuz, hem de artık kağıtla temas halinde okura ulaşacağı için merak ettiğimiz bir dergi. Duvar, Altyazı, SabitFikir, Bir+Bir gibi dergilerin varlığından da cesaret aldıklarını söyleyen Turgay Özçelik, eleştiriye tahammül göstermekte zorlanan bir toplumun içinde, tam da bu nedenle basılı bir dergi olarak varlığını ortaya koymakla çok iyi yaptı. Yapıcı eleştirileri baş tacı eden, kötü niyetli eleştirilerin ise nereden geldiğinin farkında olan Kültür Mafyası ekibinin web sayfasının da ihmal edildiğini sanmayın. Oradan da haberlere ve dosyalara güncel olarak ulaşmak mümkün. (Sabit Fikir)