Kobani’de YPJ’nin IŞİD’e karşı verdiği mücadeleyi anlatan Meryem belgeseli İsveç’in Upssala kentinde 36’ncısı düzenlenen Kısa Belgesel Film Festivali’nde ödüle layık görüldü.

Festival jürisi, “Toplumun geleneksel kadın temsiline meydan okuyan ve Suriye’de IŞİD’e karşı kadınların mücadelesini anlatan oldukça cesur ve politik bir film olduğu için” Meryem belgeseline festivalin Avrupa Film Ödülü verilmesini kararlaştırdı.

Yönetmenliğini Reber Dosky’nin yaptığı Hollanda yapımı 15 dakikalık Meryem belgeseli, bu yıl içinde Finlandiya, Kanada, Hollanda, Avusturya, İtalya, Almanya, Litvanya, Brezilya, Saraybosna, İngiltere ve Fransa’da düzenlenen film festivallerinde gösterilmiş ve değişik ödüllere layık görülmüştü.

Evrensel'de yer alan habere göre Dosky’nin “Radyo Kobani” filmi de geçtiğimiz yılın ekim ayında” Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü almıştı.

Türkiye-Suriye sınırında bulunan Kobani, 2014 sonbaharında IŞİD tarafından kuşatılmış, IŞİD, aylar süren mücadele sonucunda kentten geri çekilmek zorunda kalmıştı. 

(Kaynak: Evrensel)