40. yaş kutlamalarına yılın ikinci yarısında da devam eden İstanbul Kültür Sanat Vakfı, klasik müzik dünyasının ünlü şef ve orkestralarını İstanbul’da ağırlamaya hazırlanıyor.

İKSV’nin ev sahipliği yapacağı önemli etkinliklerden biri dünyanın en prestijli orkestralarından Berlin Filarmoni Orkestrası’nın daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde 27 Eylül Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde vereceği İKSV 40. Yıl Özel Konseri olacak. Dünya çapında adından övgüyle bahsedilen genç Türk sanatçılar, çellist Efe Baltacıgil ve kardeşi kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil’in solist olarak katılacağı konserin biletleri tükenmek üzere…

IKSV, 10 Kasım Cumartesi akşamı ise, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında, konuk şef Lorin Maazel yönetimindeki, dünyanın en iyi senfoni orkestralarından biri olarak kabul edilen Kraliyet Concertgebouw Orkestrası’nı ağırlayacak. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek konserin biletleri 15 Eylül Cumartesi günü satışa çıkıyor…

SİR SİMON RATTLE YÖNETİMİNDEKİ BERLİN FİLARMONİ ORKESTRASI
IKSV, 40. yaşını Berlin Filarmoni Orkestrası’nın, daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde, dünya çapında adından övgüyle bahsedilen genç Türk solistler, çellist Efe Baltacıgil ve kardeşi kontrbasçı Fora Baltacıgil ile birlikte, 27 Eylül Perşembe akşamı saat 20.00’de, Haliç Kongre Merkezi’nde vereceği konserle kutlayacak.

2002 yılından bu yana Sir Simon Rattle’ın yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası konsere Schubert’in “Bitmemiş Senfoni”si ile başlayacak. Ardından Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil’in solistliğinde Bottesini’nin “Viyolonsel ve Kontrbas için Düzenlenmiş Grand Duo Concertant”ını seslendirecek orkestra, programı Beethoven’in “La majör 7. Senfoni”si ile noktalayacak. IKSV 40. Yıl Özel Konseri’nin biletleri tükenmek üzere, konseri kaçırmak istemeyen müziksevelere duyurulur..

Konserin solistlerinden Efe Baltacıgil, Eylül 2011’den beri Seattle Senfoni Orkestrası’nın çello grup şefliğini üstleniyor. Kardeşi Fora Baltacıgil ise 2009 yılında, Berlin Filarmoni Orkestrası’na seçilen ilk Türk sanatçı unvanıyla topluluğun üyesi oldu. Fora Baltacıgil geçtiğimiz Haziran ayında New York Filarmoni Orkestrası kontrbas grup şefi seçildi. Şef Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası, solistler Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil, İstanbul konserinin ardından 28 Eylül’de İzmir Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Efes Ticaret Agorası’nda bir konser daha verecek.

LORİN MAAZEL YÖNETİMİNDEKİ KRALİYET CONCERTGEBOUW ORKESTRASI
İKSV, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında, 10 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde, konuk şef Lorin Maazel yönetimindeki Kraliyet Concertgebouw Orkestrası’nı ağırlıyor.

Dünyanın en iyi senfoni orkestralarından biri olarak kabul edilen Kraliyet Concertgebouw Orkestrası her biri virtüöz 120 müzisyenden oluşuyor. Kurulduğu 1888 yılından bu yana Strauss, Mahler, Debussy ve Stravinsky gibi pek çok önemli besteci tarafından yönetilen orkestra BBC Music Magazine tarafından verilen müzik ödüllerinde 2007 yılının en iyi orkestrası seçildi. 2007 yılında şef Mariss Jansons yönetiminde 35. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konserini vermek üzere İstanbul’a gelen topluluk, 10 Kasım Cumartesi akşamı, Lorin Maazel yönetiminde tekrar İstanbul’da olacak. 50 yıldan uzun zamandır, 150’yi aşkın orkestrayı 5000’i aşkın konser ve opera temsilini yöneten Lorin Maazel günümüzün en önemli orkestra şeflerinden biri kabul ediliyor. Aynı zamanda saygın bir besteci ve keman virtüozu olan Amerikalı şef, Berlin Operası’ndan New York Filarmoni’ye, Viyana Devlet Operası’ndan Arturo Toscanini Filarmoni Orkestrası’na birçok önemli orkestrasınn müzik direktörlüğünü yaptı. 2011’de Palau de les Arts “Reina Sofia” operasında müzik direktörü olarak beşinci sezonunu tamamlayan ünlü şef, 81. doğum gününde bu görevindeki son konserinde kendi operası 1984’ü yönetti. Lorin Maazel 2012-13 sezonu itibarıyla Münih Filarmoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğüne getirildi. (ntvmsnbc)