Evrensel'den Efe Sönmez Ermenice müzik yapan Vomank grubuyla söyleşti:

Akşam saatleriydi. Güneş’in aydınlattığı sokaklar, az sonra ay ışığının görkemini selamlayacaktı. İstiklal Caddesi her zamanki gibi kalabalıktı. Kuş bakışı bakıldığında karıncaları andıran insanların bir yerlere yetişmek için telaşa kapıldıkları, yüzlerinden ve attıkları hızlı adımlarından anlaşılıyordu. Hızlı adım atanlar kervanına katılanlardan biri de bendim.

Az sonra, Vomank’la buluşacağımız Tokatlıyan Han’a varmıştım. Binanın yüksek tavanının altında uzanan geniş mermer merdivenlerden Vomank’ın stüdyosunun bulunduğu ikinci kata çıktım. Tarihi yapıya da sinen Ermeni kültürünü bugünlerde canlı tutmaya çalışan grubun stüdyosuna girdiğimde beni Vokal Lara Narin, Baterist İlkem Balseçen ve Klarnetçi Rupen Melkisetoğlu karşıladı. Vomank’ın kuruluş hikayesinden, gelecek planlarına değin geniş bir yelpazede sorularımı yönelttim, onlar cevapladı...

GELENEKLERİN MODERN YORUMU

Vomank, kolektif bir oluşum. Bir araya gelen müzisyenler, Ermenice müzik yapmaya karar verince kadroyu toplamak çok zor olmamış. Yaklaşık 3 sene önce müzik dünyasındaki yerini alan Vomank, kuruluşundan bu yana geleneksel ve modern Ermeni müziğini birlikte yorumlayan bir çizgide ilerledi. Vomank’ın kurucularının Ermeni müziğiyle tanışması ise Türkiye dışından getirilen, Ermeni sanatçılara ait kasetlerle mümkün oldu. “Ermeni müzisyenlerin dışarıdan getirilen kasetlerini dinliyorduk. Geleneksel altyapımızı bu şekilde oluşturduk” diyor Rupen Melkisetoğlu, nam-ı diğer Rupi.

GEÇMİŞLE BUGÜN ARASINDA MÜZİK KÖPRÜSÜ…

Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da geçmişte çok canlı bir Ermeni kültürü vardı. Vokal Lara Narin, bu durumu ve geçmişle bugünü bir araya getirmeye çalışan Vomank’ın nereden ilham aldığını şu sözlerle anlatıyor: “İstanbul’daki geçmişte yaşayan bir kültür vardı. Günümüzde az da olsa eskideki naifliği koruyan bir devamlılık var. Vomank’ın iddiası ya da öykündüğü şey, günümüzün nabzını yakalamak. Ermenice sözlü modern müzik anlamında bunun peşindeyiz.”

GÖNÜLLERDEKİ SINIRLAR AŞILIYOR

Grubun Bateristi İlkem Balseçen de Narin’le hemfikir. Ermeni toplumunun geçmişteki kültürünün önünün kesildiğini söylüyor. Balseçen, Türkiye’nin eskiden kültürlerin çok rahat yaşanabilen bir coğrafya olduğunu ancak bunu bugün söylemenin pek mümkün olmadığını anlatıyor. Balseçen, Vomank’ın “Bugün söylediklerimiz geçmişin bir hatırlaması, geleceğin bir hayalidir” sloganına atıf yaparak, “Biz geçmişi hatırlıyoruz, aynı kültürü gelecekte de yaşatmak istiyoruz. Geçmişle gelecek arasında müzikle köprü kuruyoruz” diyor. Türkiye-Ermenistan sınır kapısının halen kapalı olduğunu hatırlatıyorum. Lara Narin söze giriyor: “İnsanların gönüllerindeki sınırları aşmak istiyoruz. Halkların birbiriyle kaynaşması önemli, bu zaten mevcut ne mutlu ki, biz o sınırlardayız...”

KİMİ ERMENİLER...’

Vomank da pop müziğin “mağdurlarından.” Lara Narin, bunu esprili bir dille anlatıyor: “Pop müzik yapmıyoruz, ötekinin de ötekisiyiz. Ermeni olduğumuz yetmezmiş gibi bir de yeraltı müzik yapıyoruz, biz kaşınmışız...” Bu sözlerin ardından kahkaha sesleri yükseliyor.

Vomank’ın repertuvarında Türk dinleyicinin aşina olduğu Mavi Boncuk ve Sarı Gelin gibi eserler var. Kendilerini “kimi Ermeniler” olarak tanımlıyorlar. Büyük topluma karışmanın ve toplumda kabul görmenin kendilerini mutlu edeceğini ifade ediyor Lara Narin... Tokatlıyan Han’daki bir stüdyodan yükselen Ermenice ezgiler, mahallenin ötekilerinin “Biz de buradayız” çığlıklarından başka bir şey değil. Bu sese kulak vermeli.

VOMANK KİMDİR

Türkiyeli Ermenilerin kurulmasında öncülük ettiği Vomank (Kimileri), Ermenice sözlü alternatif müzik yapıyor. Ancak Vomank’ın tüm kadrosu Ermeni değil. Modern ile geleneksel ezgileri harmanlamayı şiar edinen grup, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğrencisi Lara Narin (vokal), Saro Usta (klavye), Özcan Gül (duduk), Ari Hergel (bas gitar), İlkem Balseçen (bateri), İbrahim Odak (Elektro-gitar) ve Rupen Melkisetoğlu’dan (klarnet) oluşuyor. Haziran 2012’de grup kurma fikrini takip eden aylarda somutlaştıran Vomank, bu yılın ilk aylarında 6 şarkıdan oluşan bir demo yayımladı. Ayrıca, Vomank’ın şarkılarında Ermenilerin ulusal enstrümanı duduk da kendine önemli bir yer buluyor. Duduku çalan Özcan Gül ise gruptaki tek Türk.