Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Rum Vakıfları Derneği üyesi olan Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Vakfı tarafından hazırlanan “Khalkedon” isimli belgesel Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun Sismanoglio Megaro binasında izleyiciyle buluştu.

Grigoris Oikonomidis’in senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı belgeselde, İstanbul Kadıköy’de yaşayan Rum cemaatinin dünü ve bugünü konu alınıyor.

Ekin Karaca'nın Bianet'te yer alan haberine göre belgeselin ilk gösterimine Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos, Cemaat Vakıfları Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis, Kadıköy’ün eski belediye başkanı Selami Öztürk ile yeni belediye başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Rum cemaatinin önde gelen isimleri de katıldı.

1964 mübadelesi öncesi Kadıköy’de Rumların sosyal, kültürel, ekonomik hayattaki rollerinin aktarıldığı belgeselde zaman içerisinde Rumların zorunlu gidişiyle birlikte Kadıköy’ün kaybettiği değerler sözlü tarih çalışmasıyla izleyiciye aktarılıyor.

Kadıköy’ün coğrafyasını, ulaşım yollarını ve mimari yapısını ele alan bu belgeselde ayrıca Rum cemaatinin dinî teşkilâtı, eğitim sistemi, insanların denizle ilişkileri, meslekler, sosyal ve ekonomik hayat, başka bir deyişle cemaatin sosyal organizasyonu hakkında da bilgiler veriliyor.

Belgeselde, Kadıköy’ün Rum ve Türk sakinleriyle hem Yunanistan’da hem Türkiye’de yapılmış söyleşilerin yanı sıra, arşiv görüntüleri ve günümüzde çekilmiş görüntüler de yer alıyor.

Belgesel aynı zamanda, sayıları on binlerden onlara düşen ve zamanında Kadıköy’ün sosyal, kültürel, ekonomik hayatında önemli yere sahip olan, okulları tamamen doluyken bugün kapanmak zorunda kalan Rumların geri dönmesi için bir çağrı niteliği de taşımakta.