Önce kadın gitti, sonra kaz, şimdi de insanlık!

Seçim sürecinde halkın heykellere antipatisi olduğunu gören Belediye Başkanı'nın icraatları say say bitmiyor...


* Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş sebat eden biri. Göreve başlarken anlatmış: “Kars gibi tarihi, kültürel ve jeopolitik önemi olan bir şehrin belediye başkanlığına soyunmak basit bir karar değildi. Ancak şunu düşündük.
Biz yapmazsak kim yapacak? Elbette ki taşın altına elimizi koymalıydık.” 

* Hakikaten o yapmasa kim yapacak, kim koyacak bu taşların altına elini? 

* Önce terminolojide birleşelim: Onun taş dediği aslında heykeldir. İcraatlarına bakınca hemen anlıyorsunuz. Altına elini koyduğu ve yok ettiği ‘taşları’ bir bir sayınca görüyorsunuz, tam manzarayı. 

* 2009 Haziran’ında bir gece yarısı Kars Belediyesi’nin önünde duran iki kadın heykeli sırra kadem bastı. Birinin elinde gül, diğerinin kucağında kuzu vardı. Kaidelerinden sökülüp depoya atıldılar. 

* Mahalle sakinleri uyanınca baktılar ki, kadınlar yok. Hayırdır? Başkan Bozkuş şöyle açıkladı: “Özellikle seçim sürecinde halkın heykellere karşı antipatisi olduğunu gördük. Bizim de programımızda vardı. Ama tesadüf oldu, Başbakan’ın geldiği günlere rastladı.” 

* Hakikaten de tesadüf... Yani heykellerin yok edildiği gecenin sabahı Başbakan Erdoğan’ın ziyarete gelmesi. Bir tesadüf. 

*Aradan aylar geçti. Karslılar baktılar ki, bir kamyonun arkasında koca bir kaz. Kars’ın meşhur kazlarından ebat olarak hallice ama tanıdık bir afacan. 

* Yahu bu bizim Ali Gaffar Okkan Bulvarı’ndaki kaz heykeli değil mi? Kaz o kaz. Başkan da o başkan. Yine bir anda Karslılar adına karar vermiş, heykeli söktürmüş, başka bir depoya doğru biletini kesmişti. Depolar şehri Kars! 

* Şimdi de son marifetini izliyoruz. Başbakan’ın göz zevkini bozan ‘İnsanlık Anıtı’nı parçalatıyor. 

* ‘Acısızdır’ diyorlar. Çok ileri teknolojiymiş. Q 10-Q 500 arası, 550 cm. derinlik, 45 derece ile, 90 derece açı ile, her çaptaki deliği sıfır vibrasyonla, zarar vermeden indiriyorlar ‘İnsanlık’ı. Ölümcül enjeksiyon gibi bir şey herhalde. 

* Taşın altına elini koymaktan çekinmeyen Başkan o taşların altında eziliyor mu diye merak ediyorsunuz... Hayır, onun daha çok planı var. 

* Kars Belediyesi’nin aylık dergisinin son sayısından bir kuple: “Bugünkü iktidar, güçlenerek halkın gücünü bir kez daha arkasına alırsa genelde ülkemiz, özelde Kars’ımız kazanacaktır. Kars’ın çehresinin değiştiğini herkes görecektir.” Diyor Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş. 

* Değişen çehre sadece Kars’ınki değil, hepimizin suretini dağıtıyorlar. Diyorum ben de. Ve sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.



Kars’ın meşhur kazlarının heykeli sökülüp depoya kaldırılmıştı (solda). Başbakan’ın göz zevkini bozan ‘İnsanlık Anıtı’ parçalanıyor.