Diyarbakır Newroz'unda sahne almasının ardından sosyal medya üzerinden ırkçı saldırılara maruz kalan Niyazi Koyuncu için sanatçılar ortak açıklama yaptı.

Aralarında Yaşar Kurt, Efkan Şeşen, Fuat Saka, Gökhan Birben gibi tanınmış isimlerin de da yer aldığı Karadenizli sanatçıların açıklamasında “Rengârenk kültürümüz ve dillerimizle yıllardır bir arada yaşayan biz Karadenizliler hiçbir dili ve kültürü yok saymadık, sayamayız” denildi.

Niyazi Koyuncu da tepkilerden sonra yaptığı açıklamada şöyle demişti: “Tepki gösterenlere hak vermesem de onları anlayabiliyorum. Fakat küfür ederek vatansever olunmaz! Benim için bu ülkenin her yeri aynıdır. Hiç bir şey yapmadan yeni cenazeleri mi bekleseydik? Yıllardır bu zihniyet hakim olduğu için bir arpa boyu yol alamadık. Ben Diyarbakır’a gidip Lazca türküler söyledim diye Lazlığımı mı kaybettim, Kürt mü oldum? Bölücü mü oldum? Hayır ben birleştirici olmaya çalıştım. Sahnede de söylediğim gibi ben bir Laz’ım ve birbirimizi anlayabilmek için aynı dili konuşmak zorunda değiliz."

Karadenizli sanatçıların ortak açıklamasının tamamı şöyle:

NİYAZİ’NİN SÖZÜ ORTAK SÖZÜMÜZDÜR!

Newroz bayramında sahne almasının ardından sosyal medyada Niyazi Koyuncu’ya karşı başlatılan linç kampanyasını kınıyoruz. Milliyetçi hezeyanların adresi sanatçılar değildir.   Sanatın ve sanatçının yeri, insanlık adına barışın yanıdır. Bu sorumlulukla Diyarbakır’da ‘’Birbirimizi anlayabilmek için aynı dili konuşmak zorunda değiliz’’ diyerek sahne alan Niyazi Koyuncu bizim ortak sözümüzü söylemiştir.

Biz düğünlere de bayramlara da katılırız. Newroz ise Kürt halkının bayramıdır. Bayramları kutlu olsun.

Rengârenk kültürümüz ve dillerimizle yıllardır bir arada yaşayan biz Karadenizliler hiçbir dili ve kültürü yok saymadık, sayamayız. Aynı dili konuşmak zorunda değiliz ama biliyoruz ki akan gözyaşlarımızın rengi hep aynı.

Biz cenazelerin değil, düğünlerin davetlisi olmak istiyoruz. Bu nedenle dün olduğu gibi bugün de sözümüzü ve sesimizi barışa adadık.

Aydoğan Topal

Ayla Yılmaz

Ayşenur Kolivar

Bayar Şahin

Belma Baş        (yönetmen)

Budak Akalın (Grafik sanatçısı)

Efkan Şeşen

Elif Ergezen     (yönetmen)

Elin Can Vayiç

Erdal Bayrakoğlu

Ferda Sönmez

Filiz Gazi         (yönetmen)

Fuat Saka

Gökhan Birben

Grup Helesa

Haldun Açıksözlü

Hürdağ Aydın

İbrahim Karaca (şair)

Karmate

Kazım Koyuncu Kültür Merkezi

Marsis

Mehmet Gümüş

Metin Yılmaz

Okşan Dede     (yönetmen)

Resul Dindar

Selçuk Balcı

Seyhan Kaya    (yapımcı)

Uğur Sönmez

Yaşar Kurt

( http://www.insanhaber.com/ )