21 Temmuz günü Stockholm’de yapılan ‘Shirin Alamholi 3. İskandinavya Spor ve Kültür Festivali’nin konuklarından biri de ünlü ses sanatçısı Ciwan Haco’ydu. Ciwan Haco geçtiğimiz aylarda Hülya Avşar’la yaptığı düetle gündeme gelmişti.

 

Bilindiği gibi dünyaca ünlü Kürt etnik metal-rock müziği sanatçısı Ciwan Haco 1957 yılında Suriye'nin Kamışlı kentinde doğdu. Bu nedenle Suriye’deki sıcak gelişmeler Haco’nun konserini daha anlamlı kılıyordu.

 

Şarkılarını okumadan önce son gelişmelere de kısaca değinen ve Kürt Halkının ayağa kalkışını ve mücadelesini coşkuyla selamlayan Haco ile festivalin bitiminden sonra ANF'den Murat Kuseyri kısa bir görüşme yaptı.

 

Ortadoğu ve Kürdistan’da tarihsel dönüşümler olduğunu vurgulayan Ciwan Haco “Kürt halkı Ortadoğu’da yaşayan en büyük halklardan biri. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da nasıl ki değişik halklar özgürlükleri ve hakları için ayağa kalkıyorsa, Kürt halkı da ayakta. Biz de diğer halklar gibi haklarımızı alacağız ve özgürlüğümüze kavuşacağız“ şeklinde konuştu.

 

Haco, “Türkiye’de Kürtlere yönelik çok büyük baskı ve haksızlık var. Kürtler en doğal haklarını istiyor ve bunun için gösteriler yapıyor. Devlet 14 Temmuz günü BDP’nin Diyarbakır’daki gösterisine gaz bombaları ile saldırıyor, milletvekili ve halkı yaralıyor. Bu mudur demokrasi? Bu saldırıların durdurulması ve sorunun çözülmesi gerekiyor. Yeter artık. Zorla, şiddetle biz Kürtlerin mücadelesini bastıramazlar ve sorunu çözemezler. Görüşmelerin bir an evvel başlaması gerekiyor. Türk Devletinin Kürtleri bir halk olarak kabul etmesinin ve tüm haklarını teslim etmesinin artık zamanı geldi. Bu sorunun çözümünün adresi bellidir. Sorunun muhatabı BDP ve PKK’dir. Daha önce nasıl Oslo’da PKK ile görüştülerse, şimdi de bu görüşmelerin yeniden başlatılması gerekir. Bu sorun demokratik yöntem ve diyalogla çözülebilir. Ölümlerin durdurulmasını istiyoruz” dedi.

 

Abdullah Öcalan üzerinde bir yıldan beri ağırlaştırılmış tecrit uygulandığına dikkat çeken Haco şunları söyledi: “Tecritle sorunu çözemezsiniz. Öcalan Kürt Halkının önderidir. Kürt halkı onu önder olarak kabul ediyor. Kürt haklının önder olarak gördüğü Öcalan’ı bir Kürt olarak ben de önderim olarak görüyorum. BDP ve diğer Kürt örgüt ve aydınlarının söyledikleri gibi artık Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşmasının zamanı geldi. Türk devleti Kürt halkına ve onun önderliğine yönelttiği terörist gibi suçlamalardan vaz geçmeli. Öcalan serbest bırakılmalı ve görüşmeler hemen başlamalı.”

 

CİWAN HACO

Ciwan Haco, Suriye’deki pek çok Kürt gibi Şeyh Sait İsyanı’ndan sonra (devletin yanında yer aldıkları halde) sürgün edilince Suriye'ye yerleşen Mardinli Haco Ağa'nın torunudur.

 

Suriye hükümeti Haco Ağa'ya toprak verir, geniş aşiretiyle birlikte buraya yerleşir. Ancak Kürt olması başına bela olmuştur, toprakları ellerinden alınır, sonra aile göçe zorlanır. Aile fertleri dünyanın her yerine dağılır. Aileden yazar, şair, ressam, müzisyen ve akademisyen gibi mesleklere sahip kişiler çıkar. Ciwan Haco da, bu aileden çıkmış sanatçılardan biridir.

 

1980'li yıllarda korsan kasetleri kaçak yollardan Türkiye, İran, Irak ve Suriye'ye girdiğinde, Haco'nun müzik serüveni çoktan başlamıştı. Almanya'da Bochum Üniversitesi'nde müzik eğitimi görüyordu.

 

Ciwan Haco’nun kendine has bir tarzı vardı; Kürt müziğinde o zamana kadar alışık olmayan bir "ses" olarak girdi. Pop, rock ve etno-caz türünü, bir daha çıkmazcasına Kürt müziğine sokarken, kocaman bir coğrafyada çok büyük bir hayran kitlesi yaratıyordu. Arkasından gelecek bir sürü müzisyene örnek oluyor, Avrupa'nın önemli caz kulüplerinde sahneye çıkıyor, dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserleri hıncahınç doluyordu.

 

Üstad Mihemed Şêxo (1948 - 1989)'dan etkilenerek kendi başına saz çalmayı öğrendi. Liseden mezun olduktan sonra Almanya'ya geçerek Bochum'da bulunan Ruhr Üniversitesinde üç yıl öğrenim gördü. Şimdi İsveç'te ikamet etmekte.

 

MÜZİK YAŞAMI

İlk albümleri Emina ve Peşmerge'de geleneksel Kürt müziği türkülerini seslendiren Haco, daha sonra caz-rock tarzında unutulmaz eserler bırakmıştır. Kürt müziğine çalıştığı dünyaca ünlü gruplarla birlikte üst düzey müzik kalitesi ve yeni bir ufuk getirmiştir. Son iki albümünde daha çok pop ağırlıklı parçalara yönelen Haco ününü de daha çok bu kasetleriyle kazanmıştır.2003'te Batman’da verdiği konsere 980 binden fazla seyirci katılmıştır. Bazı kaynaklara göre ise bu konsere katılımın 1.5 milyon olduğu yönündedir. Bu konser dünyanın en kalabalık 7. konseridir.