Türkiye Almanya Film Festivali bu yıl 21. kez Nürnberg’de düzenelenecek. Festival, 1968 yılında ilk kez kamera karşısına çıktıktan sonra 182 sinema filmi ve 11 dizinin başrolünü üstlenen usta oyuncu Kadir İnanır’a Onur Ödülü vereceğini duyurdu. 


Onur ödülünü belirleyen festival yetkilileri Kadir İnanır için “Almanya’da Mario Adorf, İtalya’da Marcello Mastroianni’nin olduğu gibi İnanır’ın da ender sanatçılardan biri” olduğu söylendi.

Kadir İnanır’ın kariyeri nitelikli sinema sanatının, aydınlatmanın ve eğlencenin birleşimi olarak tanımlanabileceğini belirten festival, açıklamasında “Ataerkil toplumu veya sınıf çatışmalarını konu eden birçok toplumsal siyasi filmde oynayan İnanır, Özellikle Atıf Yılmaz, Şerif Gören veya Ömer Kavur ile çalışmaları ile Türkiye’nin siyasi nitelikli sinemasında etkin olmuştur.” vurgularına yer verdi. 

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Sanatını çağları aşarak sürekli olarak geliştiren ve kariyerinin tüm evrelerinde sinema izleyicisini kendisine hayran bırakan sanatçı nadir bulunur.

Kadir İnanır kuşkusuz bu ender sanatçılardan biridir; Almanya’da Mario Adorf, İtalya’da Marcello Mastroianni’nin olduğu gibi.

Kitleleri oyunculuğu ile büyüleyebilmesi, özel hayatında ve üstlendiği rollerle önemli toplumsal ve siyasi konulara değinmesi, Kadir İnanır’ı birçok neslin ve kesimin idolü haline getirmiştir.

Kadir İnanır 1968 yılında ilk kez kamera karşısına çıktıktan sonra kariyerinde hızla yükselmiştir. 182 sinema filmi ve 11 dizinin başrolünü üstlenen oyuncu, Türkiye sinemasında gişe başarısının teminatı olmuştur her zaman. Kadir İnanır’ın kariyeri nitelikli sinema sanatının, aydınlatmanın ve eğlencenin birleşimi olarak tanımlanabilir. Ataerkil toplumu veya sınıf çatışmalarını konu eden birçok toplumsal siyasi filmde oynayan İnanır, Özellikle Atıf Yılmaz, Şerif Gören veya Ömer Kavur ile çalışmaları ile Türkiye’nin siyasi nitelikli sinemasında etkin olmuştur.

TÖREN 4 MART’TA TAFELHALLE NÜRNBERG’DE

Kadir İnanır’a Onur Ödülü 4 Mart’ta Tafelhalle Nürnberg’de gerçekleşecek olan açılış galasında takdim edilecek. 5 Mart’ta Künstlerhaus K4’te “Karılar Koğuşu” filminin gösteriminin ardından ise seyirciler ile söyleşiye katılacak. 

21. Türkiye Almanya Film Festivali bu yıl 18. yaşını kutluyor. 4 Mart’ta başlayacak olan festival kapsamında uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmler gösterilecek. Festival programı Şubat’ın ortasında açıklanacak.

Türkiye Almanya Film Festivali Onur Ödüllerinin sahipleri olmuş isimler arasında Tuncel Kurtiz, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Şener Şen, Yavuz Turgul, Fatma Girik, Tarık Akan ve Ferzan Özpetek de bulunuyor.