İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden  ETA'nın kaçak olan üyesi Joseba Sarrionaindia'ya "Moroak gara behelaino artean?" adlı Baskça kitabından dolayı 2011 Bask Edebiyat Ödülü verildi.

Bask özerk yönetim hükümetine bağlı olan bir kurul tarafından her yıl verilen Bask Edebiyat Ödülü'ne bu yıl kaçak bir ETA üyesinin layık görülmesi şaşkınlık yarattı. Deneme kategorisinde ödülü kazanan Joseba Sarrionaindia, ETA üyesi olmak suçuyla 20 yıl hapis cezası alınca 1985 yılında bulunduğu San Sebastian kentindeki cezaevinden, burada verilen bir konser sırasında kaçmış ve ortadan kaybolmuştu.

Bask hükümeti kültürel işler sorumlu yardımcısı Antonio Rivera, bir ETA üyesine bu şekilde ödül verilmesi hususunda hükümet olarak karşı görüşleri olmasına rağmen söz konusu kitabın edebiyat ödülü alabileceğine ilişkin hiçbir şüpheleri olmadığını ve jürinin kararına saygı duyduklarını belirtti. Rivera, herşeye rağmen Sarrionaindia'nın adaletle olan sorununu çözmedikçe kendisine tanınan 18 bin avroluk para ödülünün verilmeyeceğini söyledi.

Bask edebiyatçıları tarafından "Bask kültürünün klasiklerinden biri haline gelebilir" denilen 53 yaşındaki Sarrionaindia'nın nerede olduğu bilinmezken, Bask hükümetince ilk kez bir ödül verildiği, ancak geçmişte bazı özel kurumlardan ödüller aldığı bildirildi. (Gerçek gündem)