Amerikalı bir grup sanatçı ünlü doğum günü şarkısı "Happy Birthday To You"nun (İyi ki Doğdun) filmlerde, reklamlarda kullanılması için yıllarca telif ücreti talep eden Warner/Chappell şirketi aleyhine açtıkları davayı kazandı.

Amerika’nın ünlü müzik şirketi Warner/Chappell, şarkı için birçok film yapımcısı ve sanatçıdan telif ücreti talep ediyordu.

1988'de ABD'de görülen davada bir hakim şarkının için değil fakat şarkının özel kullanımları için telif ücreti alınmasına hükmetmişti.

Ülkede 2015’in başlarında görülen başka bir davada ise hakim şarkının telif ücreti ödemeden kullanabileceği sonucuna varmıştı.

ŞİRKET YILDA 2 MİLYON DOLAR KAZANIYORDU

Warner/Chappell; şarkının filmlerde, reklamlarda, televizyon dizilerinde kullanımından topladığı telif ücretlerinden yılda 2 milyon dolar kazanıyor.

Kararın sonrasi şirketten yapılan açıklamada, ''Mahkemeden çıkan karara saygı duyuyoruz, bu konu çözüldüğü için mutluyuz'' ifadesi yer aldı.

Meşhur şarkı 1983'te Kentucky Sisters tarafından bestelenmişti. Melodisi ise Amerikalı kardeşler Patty Hill ve Mildred J. Hill'in 1893'de besteledikleri "Good Morning to All" şarkısına dayanıyordu.

"Happy Birthday to You", ya da kısaca "Happy Birthday", genellikle doğum günlerinde kutlama amaçlı söylenen geleneksel bir şarkı.

Guinness Rekorlar Kitabı'na göre en çok bilinen İngilizce şarkı olan "İyi ki Doğdun"un sözleri en az 18 dile çevrilmişti. (BBC Türkçe)