Türkiye’de bir ilke imza atarak İstanbul Ermenicesiyle çıkardığı "Yıllar Sonra" albümü, müzikseverlerle buluşan Erlin Tomaoğlu, Habertürk’ten Ümran Avcı'ya konuştu:

ÜMRAN AVCI / HABERTURK.COM

Erlin Tomaoğlu’nun, Türkiye’de bir ilke imza atarak İstanbul (Batı) Ermenice’siyle çıkardığı “Yıllar Sonra” albümü, müzikseverlerle buluştu. Şarkılarının bestelerini yapan, sözlerini de yazan Tomaoğlu, “Albümde burada doğmuş olan Batı Ermenice’sini kullandım. Bu Türkiye’nin albümü” diye konuştu.

Albümün özelliğinden başlayalım istiyorum...

Evet, “Yıllar Sonra”nın bir özelliği var. Türkiye’nin özelliklerini toplayarak çıkan ilk albüm. Ve yüreğim o kadar arzu ediyor ki, Samsun’a da gidip konser vereyim ve orada Türk’ü, Kürt’ü, Rum’u, Ermeni’si, Alevi’si hepsi bir arada dinleseler. Konser salonunda bu dostluğu, bu güzelliği bu zenginliği hep birlikte paylaşsak. Samsun’da da söylesem, Antalya’da da, Kars’ta da, Diyarbakır’da da. Bu albümdeki 10 şarkının sözü de müziği de bana ait. Ve İstanbul Ermenicesi ile yazıldılar. Ermenistan’da Doğu Ermenice’si kullanılıyor. Batı Ermenice’si ile şarkılar vardı ama Türkiye’den değildi. Ya Amerika’dan ya Lübnan’dan çıkıyorlardı. Türkiye’nin Ermenice’si yani burada doğmuş olan Batı Ermenice’sini kullanmayı çok istedim ve bunu kullandım. Bu albüm, ülkemden çıkıyor olduğu için çok mutluyum.

Siz hem söz yazıyor hem de beste yapıyorsunuz. Beste yapmaya kaç yaşında başladınız?

İlk bestemi yaptığımda 14 yaşımdaydım. Bir gün kimse yokken evde avaz avaz şarkı söylüyordum. Bir baktım ben bu şarkıyı bilmiyorum. Bu başka şarkı. İlk orada keşfettim. Nasıl anlatırım, bunu kelimelere nasıl dökerim bilmiyorum, müthiş bir duyguydu. Gözyaşları içinde kaldım. Söz-müzik aynı anda geldi ve ben bir şarkı söyledim. Ben öyle bir söylemişim ki ve o şarkı öyle bir dolu dolu gelmiş ki, hiç unutmadım o şarkıyı. Hemen oracıkta sözlerini yazdım, melodi de hâlâ aklımda. O bestemi bir konserde söyleyeceğim...

Ermenice ve Türkçe şarkılar besteliyorsunuz...

Evet. Bu albümden önce “Senden Sonra” vardı, onda Türkçe şarkılar vardı. İnsanların şarkıyı dinleyip yüreğine koyması kadar güzel bir şey olamaz.

“Senden Sonra” albümündeki bir şarkının sözlerinde “Ah bizi koyamazlar yan yana / Hiç uğraşma bu çaba boşa” diyor. Bir Ermeni ile bir Türk’ün imkânsız aşkını anlatıyor gibi..

Öyle algıladıysanız çok tatlı. İşte şarkıların böyle bir dili var. Siz böyle bir şey yapıyorsunuz, dinleyen herkes bir pay çıkarıyor. İnanın ki öyle bir hikâyesi yok. Ama çok doğru Türk ve Ermeni aşkı bazen çok imkânsız olabiliyor. Çok saçma ama olabiliyor. O sizde saklı. Nasıl yorumluyorsanız öyledir. Hiçbir şeyi ayırmamak lazım. Hep mutlu son olsun.

Sanat mutlu sonlar için iyi bir aracı. Daha törpüleyici...

İnsanların artık daha aklını başına almaları lazım. Daha güzel bir dünya için, çocuklara daha iyi bir gelecek bırakmak için. Gerçekten daha barışçı yollar denenmeli. İnsanlar mutlu olmayı hak eder. İnsanlar mutlu olunca toplum mutlu olacak. Ayrı gayrılar olmamalı. Biz hep birlikte bayramlarımızı birlikte kutluyoruz.

İstanbul’da doğdunuz...

Bu konuyu açtığınıza sevindim. Hep soruluyor çünkü. Babaannem Tokatlı. Anneannem Bursalı. Anadoluluyuz. Annem babam İstanbullu. Ben de İstanbul’da doğdum. Türkiye’de, ülkemde bir Ermeni olarak Ermenice albüm çıkardığım için, hem Ermenice hem Türkçe şarkılar yapıyor olduğum için inanılmaz mutluyum. Tabii ilk önce cemaat sözlerini anlayacak o farklı bir olay. Cemaat şimdiden sahiplendi çok güzel ama bu albüm Türkiye’nin albümü. Herkes bir şey bulacaktır. Ben klasik müzik kökenliyim. Batı formatlı, klasik müzik formatlı şarkılar da var. Korolar var ama Anadolu da var içinde. Bizim ezgilerimiz de var. Onun için her dinleyen mutlaka bir şey bulacak. Bu Türkiye’nin albümü.

Kendinizi bu topraklarda “öteki” olarak hissettiniz mi?

İnanın ki hissetmedim. Bu konuda galiba şanslıyım. Tabii ben hissetmedim diye bu başkaları da hissetmedi demek değil, fakat şivede bir farklılık var. Bir yerde “Nerelisiniz?” diye soruyorlar. “Ermeni’yim” diyorum. Takside veya başka bir yerde. Bunu her söylediğimde bugüne kadar bu bana o kadar güzel döndü ki. O an hep kapıların açıldığını gördüm. Ama tabii ki zorluk yaşayanlar da var.