İnsan Hakları Belgesel Film Günleri 10 Aralık’ta İzmir’de başlıyor. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği ile Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Çalışmaları Topluluğu’nun işbirliğiyle düzenlenen 6. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin altıncısı 10 – 13 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu filmler Alsancak'taki Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

Film Günleri’nde seyirciler bir dilin nasıl öldüğünü, Türkiye’nin Güneydoğu illerinde yaşanan katliamlar, savaşları insan yaşamında yol açtığı tahribatları, Kobane’de kadınların yeni yaşam kurma mücadelesini, Ermeni soykırımını, mültecilerin dramını, Gezi Direnişi sırasında yaşanılan hak ihlallerini, Şili’de Allende’den kalan izleri, Filistin sorununu, mega kentlerin yol açtığı sosyal sorunları, zeytin ağaçlarını ve doğayı koruma mücadelesini anlatan belgesel filmleri izleyebilecek.

FİLMLER

Festival programında yer alan filmlerin bazıları şöyle…

Las Ultımas Palavras / Son Sözcükler

Yönetmen : Rita Ender

25-35 yaşları arasındaki 19 Türkiyeli Yahudi gencine, Yahudi İspanyolcası dilinde hangi sözcükleri bildiklerini sorarak başlayan belgeselde, şarkıları ve yemekleri ile hala var olan bir dilin nasıl öldüğü tartışılıyor.

5 Broken Cameras / 5 Kırık Kamera

Yönetmen: Emad Burnat, Guy Davini

Kendi kendini yetiştirmiş bir kameraman olan Filistinli köylü Emad Burnat'ın gözüyle Filistin'de yaşananlar... Emad'ın yaşadığı köyde bir tecrit bariyeri inşa edilmektedir ve köylüler bu karara karşı bir direniş hareketi başlatmışlardır.

Madde 16: Yaşam Hakkı

Yönetmen: Veysel Kerem Hun, Yılmaz Kılıç

Muharrem Dalsüren belediyede temizlik işçisidir. Türkiye’de başlayan Gezi sürecinin sonunda onun da hayatı değişir. “Akrep” diye tabir edilen polis aracından atılan gaz kapsülünün sağ gözüne isabet etmesi sonucu bir gözünü kaybeder ve yeni hayatının öyküsü başlar.

Human / İnsan

Yönetmen: Yann Arthus – Bertrand Human, içinde yaşadığımız dünyaya dair öykülerden ve resimlerden oluşan bir derleme üzerinden insan olmanın özünü araştırıyor. Yeryüzünün nefes kesici görüntülerini karşımıza getiren film, varoluşumuzun anlamı konusunda düşünmemizi sağlıyor.

Dûr / Uzak

Yönetmen: Vahap Sarıaltın

Çekimleri Yunanistan’daki mülteci kampında yapılmış olan, yalnız bir kadının seksen yaşındaki annesini Rojava bölgesinden her türlü zorluklara rağmen Yunanistan'a ulaştırabilme sürecini ve yaşam mücadelesini anlatıyor. (BİANET)