İlhan Sami Çomak’ın şiir kitapları; Dicle’nin Günlüğü, Yağmur Dersleri ve Bir Sabah Yürüdüm, Yasak Meyve Yayınları’ndan çıktı.

1973 yılında Bingöl, Karlıova’da doğan Çomak ilk, orta ve lise öğrenimini Bingöl’de tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’ne 1992 yılında kaydını yaptırdı.
21 yaşında bir öğrenciyken polis tarafından gözaltına alındı. 

“Bölücü faaliyette bulunma” gerekçesiyle çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çomak’ın ailesi bu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

UYGULANMAYAN AİHM KARARI

AİHM 2006 yılında “İlhan Çomak’ın adil yargılanmadığına” hükmederken, Türkiye’yi de tazminata mahkum etti ve Çomak’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.

Karardan 8 yıl sonra, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu ancak 20 yıldır cezaevindeki İlhan Çomak’ın tutuksuz yargılanma talebini reddetti.

Hayatının 23 yılını cezaevinde geçiren şairin şiirlerinde ‘mizah’ anlayışı öne çıkıyor. Çomak, Türkçe dışında anadili olan Kürtçe dilinde de şiirler yazıyor.