Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Vardan Yoğa İki Irmak Arasındaki Aleviliğin İzleri” adlı belgeselin alan çalışmaları tamamlandı.

Hacı Bektaş Vakfı Başkanı Nurettin Aksoy, 2 CD ve 1 kitaptan oluşan belgeselin sunumunun, 1 Şubat Pazar günü saat 13.00’de Cemevi’nde yapılacağını, aynı akşam saat 18.00’de ise Vadi Restaurant’da dayanışma yemeği düzenlendiğini söyledi.

On ay süren çalışmalara, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Alevi Enstitüsü siyaset bilimcilerinin katıldığını, çekimlerin ise Selim Kefçeli tarafından gerçekleştirildiğini belirten Nurettin Aksoy, 70 saatlik çekimden, 2 CD ve bir kitap çıktığını anlattı.

Kızılırmak ile Yeşilırmak arasındaki bölgede, Hacı Bektaş’tan Hamdullah Çelebi’ye Aleviliğin bütün izlerinin araştırıldığını ifade eden Nurettin Dede, akademik bir disiplin içinde tüm kültür değerlerinin kayıt altına alındığını vurgulayarak, “Ne yazık ki, Piri Baba, Koyun Baba, Elvan Çelebi, Mehmet
Dede Tekkesi, Hasan Dede ve Haydar Sultan gibi dergâhların zarar gördüğü, yalnızca Gümüşhacıköy’deki Niyazi Baba ve Ali Pircivan dergâhlarının korunmuş olarak günümüze aktarılabildiği tespit edildi. Yine de, zakirlerin, halkın anlatımları, ozanların deyişleri ve menkıbelerle, Alevi kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak bir çalışmanın başarıldığına inanıyorum” dedi.