Ali Barış Kurt-ANF

 

AKP Hükümeti'nin Kürtlere dönük savaş politikası izlemesine ve son günlerde yaşanan çetin çatışmaları gizlemesine sanat çevrelerinden de tepki geliyor. Oyuncu Halil Ergün, "Ben Şemdinli'de neler yaşandığını neden bilemiyorum?" diye sordu. Başbakan Erdoğan için 'ırkçı' diyen Ergün, "Artık çözümün tek adresi olarak Kürtleri, onların vereceği kararı görüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi başta olmak üzere çeşitli bölgelerde çatışmaların yoğunluk kazanması, sanat çevrelerinde de endişe uyandırdı.

 

ANF'ye konuşan oyuncu Halil Ergün, "Şu aşamada Şemdinli'de, Hakkari'de ne olup bittiğine dair bilgimiz yok. Neden bilgilendirilmiyoruz? Gerçekleri daha ne kadar saklamayı düşünüyorlar?" dedi. Ergün, devletin ya istemediği ya da güçsüzleştiği için Şemdinli'de yaşananlar hakkında bilgilendirme yapmadığını kaydetti ve ekledi: "Başbakan bölgede birinci parti olduklarını söylüyordu. Neden o bölgedeki milletvekilleri çıkıp da bir bilgi vermiyor o halde? Oranın milletvekilleri bir toplantı bile yapamıyor bu konuyla ilgili."

 

Kürt sorununun çözümünün 'Kürtlerin kararına bırakılması gerektiğine' dikkat çeken Halil Ergün, "Çözümü orada yaşayan insanlar, Kürtler belirlemelidir. Buna kimse karışmamalıdır. Sorun artık tüm gerçekliğiyle karşımızda. Anayasa tartışmaları unutuldu, parlamentonun ne yapacağı belirsiz..." şeklinde konuştu.

 

'ERDOĞAN'IN MİLLİYETÇİ VE IRKÇI POLİTİKALARI, BİZDE UMUT BIRAKMADI'

Oyuncu Halil Ergün, AKP'nin hükümetlik yapmaya başladığı yıllarda bir beklenti içerisine girdiğini ancak artık pişmanlık duyduğunu açıkladı: "Uzun zamandır kötü bir atmosfer sürüyor. Başlangıçta meselenin çözüleceğine dair inancımız vardı. Bu doğrultuda düşünüyordum. Çünkü meselenin tartışılabildiği, konuşulabildiği bir süreç yaşandı ve bunun sevinciydi benimkisi. Fakat özellikle son bir yıldır, seçimlerden sonra Başbakan Erdoğan'ın milliyetçi ve ırkçı politikalarına tanık olduk. Demokratik özgürlükçü muhalefete yönelik tavrı bile kabul edilemezdi. Umudumuz kırılmış oldu. Artık çözümün tek adresi olarak Kürtleri, onların vereceği kararı görüyorum."

 

Halil Ergün, kişisel olarak, Kürtlerin çözüm modeli olan bir özerklik halinde Diyarbakır'a kolay seyahat etmeyi istediğini belirterek, "Bunu tabii ki duygusal bir bakış açısı olarak söylüyorum. Bağımsızlık da istenebilir. Dediğim gibi kararı bizler değil Kürtler verecek. Kürtler sonuçta çözüm ortaya koyuyorlar" dedi.

 

'SAKLANAN GERÇEKLER AÇIĞA ÇIKIYOR'

Ergün son olarak sanatçı çevrelerin barış için rol üstlenmekten geri durduğunu vurgulayarak, sözlerini sürdürdü: "Aslında bu daha derin bir sorun. Duyarlılıklar meselesi. Bizim '60'ların, '70'lerin maceralarında birebir, özdeş olarak hissedilirdi bu durumlar. Ama sanatçılar da sistemin kendi mantığı içinde artık devredışı bırakıldılar. Bir de şu bilinmeli; yıllarca kolay laflarla, ezberlerle meseleyi çözmeye çalışmışız. Ertelenmiş ama aynı zamanda saklanmış. Bir sürü gerçek saklanmış. Şimdi net bir şekilde açığa çıktığında sanatçı da, toplumdan herhangi birey de seçme yapma gibi çetin bir şeyle karşı karşıya."