En son 24 yıl önce oynanan Aziz Nesin’in “Hadi Öldürsene Canikom” oyunu bir kez daha sahnede.

Haldun Dormen’in yönettiği oyun iki usta arasındaki kırgınlığı da ortaya çıkardı: “Aziz Nesin beni pek sevmez, randevu vermezdi. Ben de intikamımı oyununu sahneleyerek aldım.”

Haldun Dormen Vatan’dan İpek Ceylan Ünalan’a anlattı:

Aziz Nesin’in “Hadi Öldürsene Canikom” oyununu 24 yıl sonra sahneye taşımak istemenizin nedeni ne?

Dilek Türker bu oyunu sahnelemeyi çok istiyordu. Bana teklif etti, ben de severek kabul ettim. Hatta oyunda benim de oynamamı istedi ancak Kibarlık Budalası’nı sahnelemekte olduğum için oynayamam ancak yönetmenliğini severek üstlenirim” dedim. Aziz Nesin’i zaten severim. Ancak Aziz Nesin beni pek sevmezdi. Hatta birkaç kez kendisiyle oyun projelerim için görüşmek istedim fakat bana randevu vermedi. Ama ben yine de Nesin’in bu tavrını kendi kişiliğim üzerine almıyorum. Çünkü Nesin’in bildiğim kadarıyla Muhsin Ertuğrul’a bir kırgınlığı vardı. Muhsin beyin oyunlarını izlemeye geldiğinde oyunun ortasında çıkar gider, oyunun tamamını izlemez, kırgınlığını böyle gösterirdi. Bana da Muhsin Bey’in oyunlarında rol aldığım için randevu vermemiş olabilir diye düşünüyorum. Ama bana randevu vermemesinin intikamını ben de onun yazdığı bir oyunu sahneye koyarak aldım! Şaka bir yana onun eserini sahneleye koymak beni çok gururlandırdı.

Seyircinin oyuna reaksiyonu nasıl?

Seyirci oyunu çok sevdi, çok beğendi, ayakta alkışladı. Açıkçası bu kadar güçlü bir reaksiyon beklemiyordum. Ancak insanların keyifle izlemesi, oyuna içtenlikle gülmeleri beni çok mutlu etti. Dilek Türker bugüne kadar hep dramatik, trajikomik oyunlarda rol almasına rağmen komediyi, oyunu öyle iyi oynadı ki kendisine bir kez daha hayran kaldım.

Nesin’in eserine tamamen sadık kalındı mı eklemeler yapıldı mı?

Ne sahneye koyarsanız koyun, içinde bulunduğumuz çağa ayak uydurabilmesi için muhakkak düzenlemeler yapılması gerekiyor. Oyun ancak bu düzenlemeler yapıldığında daha gerçekçi olarak sunulabilir. Elbette oyunun özüne dokunmadan yeni espriler de ekledim. Zaten benim özelliğimdir bu, oyuna yeni diyaloglar ya da karakterler katmak. Ama dediğim gibi oyunun özünü ve ana fikrini bozmadan, daha güçlü bir anlam katması için yaparım.

Oyun nasıl bir hazırlık sürecinden geçti?

Ben çok prova yapamam, sıkılırım. Zaten “Hadi Öldürsene Canikom” oyuncuları benim yakın dostlarım ve tecrübe sahibi insanlar. Provalarımızı yaz döneminde yaptık. Dramaturji ve okuma provaları yaptık, toplamda bir aylık bir prova süresi geçirdik ve oyunu sahneye çıkardık.