Fotoğrafçı Aytaç Araz Selçuk’un Hakkari ilçe ve köylerinde çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Bêrî Masalı- Hakkari kültürü üzerine bir fotoğraf sergisi’ İstanbul’da Galeri Birzamanlar’da açıldı. 27 Kasım’da açılan sergi 20 Arak’a kadar açık olacak.

Sergi kapsamında bölgeden çekilmiş 60’a yakın fotoğraf sergileniyor. Fotoğraflarda ise günlük hayat, geleneksel giysiler ile yok olmaya yüz tutmuş geleneksel üretimler, daha önce orada yaşayan halklardan geriye kalanlar; doğa, hayvan ve insan ilişkilerini görmek mümkün.

SÜRYANİ, EZDÎ, ERMENİ, KALDANİ HALKLARININ İZLERİ DE SERGİDE

Kürtlerin yanısıra Süryani, Ezidi, Ermeni, Keldani ve daha birçok millete mekan olmuş bölgenin sergiye yansımasını görmek mümkün; zamanla göç eden ya da göç etmek zorunda bırakılan bütün bu milletlerin izleri sergide açıkça görülebiliyor.

Günümüzde hala kullanılan, Süryanilere ait suyla çalışan un değirmenlerinden tutun da, şimdilik sıradan bir köy evinin duvarında hiçbir işe yaramayan, üzerine haç işareti kazılmış, bir zamanlar bir Ermeni evine ya da mezarında bulunan yazıt taşlarına ya da kimsesizlikten harabeye dönmüş kiliselere kadar…

SANATÇININ ÖNCEKİ ÇALIŞMALARI

Aytaç Araz Selçuk bu sergiyi üç yılda tamamladı ve çekimler için bir çok defa gidip geldi. Serginin hazırlanması Birzamanlar Yayıncılık ve Anadolu Kültür’ün katkılarıyla gerçekleşti.

Selçuk daha önce de de “Sardur’un Matemi” (Van, 2009) ve “Edremit: Doğa ve Kültür” (Van, 2010) adlı fotoğraf sergileri açmıştı. (Demokrat Haber)