Güzin Değişmez,  ‘Güz’ün Şarkıları Meftunun Oldum’ albümünün ardından, yine Kalan Müzik'ten ikinci albümü  “Klasikler” 'Ah O Demler'i dinleyenleriyle buluşturdu.  Albümde Tanburi Ali Efendi'nin Sûzidil takımını yorumlayan Değişmez, TÜBİTAK kurumunun tarihinde kabul ettiği ilk müzik projesinde de yer alıyor.

Türk Musikisinin usta ismi Güzin Değişmez’den Ah O Demler

Bursa da başlayan müzik çalışmalarından bu yana 35 yıl emek vermiş, hayatına çok fazla albüm sığdırmamakla beraber konser kayıtları meraklıları tarafından yıllardır çoğaltılıyor.

Çeşitli projelerle dünyada da adını duyuran Güzin Değişmez, İncesaz’ın kurucusu Cengiz Onural ve Yansımalar grubunun imza ismi Birol Yayla‘nın yapım ve yönetimini yaptıkları  ve Serap Çağlayan , Erdal Akyol ve Fahrettin Yarkın’ın da yer aldığı “Meftunun Oldum”  adını verdiği ilk albümünde de çok önemli isimlerle bir araya gelmişti. 

Albümde Değişmez, Türk müziği repertuarının farklı dönemlerine ait zengin bir içerik sunuyordu....  Buselik, kürdîlihicazkâr, muhayyerkürdî, Hicaz, Uşşak, Hüseyni, Nihavend, Mahur ve Rast eserlerden örülü repertuarda dikkat çeken Numan Ağa’dan Zeki Müren’e kadar geniş bir yelpazede, şarkı formundan türküye kadar farklı türden eserler yer alıyordu.

İkinci albümü “Klasikler” Ah O Demler de yine Birol Yayla yönetmenliğinde,   Kanaun Taner Sayacıoğlu, Ud Osman Kırklıkçı, Tanbur Birol Yayla, Ney Volkan Yılmaz, Kemençe Emre Erdal, Viyolansel Volkan Ertem, Ritim Ferruh Yarkın eşliğinde Tanburi Ali Efendi’nin Suzidil takımı  ve hisarbuselik eserlerden oluşuyor.

İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nun da üyesi olan Değişmez, 35 yıllık hayatına sadece iki albüm sığdırmadı,  bugünlerde yine çok konuşulacak bir projeye imza atıyor... TÜBİTAK kurumunun tarihinde kabul ettiği ilk müzik projesi olan projede de Güzin Değişmez adını görüyoruz. Projenin  diğer solistleri Münip Utandı, Bora Uymaz, Gökçe Eriş Ve Dilek Türkan...

Proje, Ege Üniversitesi Sosyoloji Müzik Teorisi ve Göstergebilim Perspektiflerinden Türk Musiki Sanatı Klasik Dönem Büyük Bestekarlarının Klasik Formlarda Bestelemiş oldukları Ladini sözlü Eserlerin karşılaştırmalı bir incelemesi olacak...

Çeşitli ülkelerden ses ve saz improvizelerine önemli orkestrların eşlikleriyle film müzikleri bankası diyebileceğimiz   Müzikler  Muhteşem Yüz Yıl dizisinin flaş karelerinde kullanılmıştır. Aynı firma ikinci projeyi "Güzin" ismiyle yine çeşitli orkestraların düzenlemeleriyle internet üzerinden yeni filmler için sunmuştur.

İstanbul Müziği Makam Günleri Festivali’nde Münip Utandı ile  beraber CRR ‘de ki konser yine ses getiren konserlerden biri oldu. Doğa için Çal 3 ve 6 projelerinde yer aldı...

 İranlı yapımcı Mehdi Shabani nin  " Meyhane Dedemin Can Evi" belgeselinde konuk ve solist olarak yer aldı.

Güzin Değişmez, müziğin ve projelerin dışında, Yapı Kredi Yayınlarından  çıkan“Sevdaya mı tutuldum" Orhan Veli nin el yazısından çeviri ve inceleme kitabını Raşit Cavaş’la birlikte yayına hazırladı. Çeşitli gruplarla yurt içi ve yurt dışı projelerinde adından söz ettirmektedir.  

Kim ne dedi?

CEM BEHAR

Türk musıkisi icralarında kişilikli seslere, özgün tavır ve üslûplara, sağlam icralara şiddetle ihtiyaç var. Son yıllarda, özellikle kadın seslerinde nedense genizden gelen boğuk veya “buğulu”, kısık, “dumanlı” denen türde sesler moda oldu. Güzin Değişmez ise tıpkı ilk albümünde olduğu gibi burada da sert olmaksızın tok ve dakik, falsoya, detoneye, gider değiştirmeye yer bırakmayan, sarih, açık seçik, güçlü ve kendinden emin bir ses ve üslûp sergiliyor.

Doğan HIZLAN

İyi solistlerin, Türk musikisinin iyi, seçkin bestelerini seslendirmelerini tavsiye derin... Bu tavsiyenin iki önemli gerekçesini söyleyebilirim. Birincisi Türk musikisinin yüzyıllar boyu, müzik tarihine geçmiş eserleri dinleyicilerinin kulağına ulaştırmak. İkincisi, kendi solistliğinin estetik sınavından başarıyla geçmek. Güzin Değişmez, bu iki unsuru da yerine getiriyor başarıyla...  (13 Ocak 2013)

GÜZİN DEĞİŞMEZ KİMDİR?

1962 yılında bursa'da doğdu. bursa kız lisesi'nden mezun olduktan sonra müzik çalışmalarına bursa musiki cemiyeti'nde erdinç çelikkol ile başladı. bu süreçte trt ankara ve istanbul radyolarında istisna akdi ile solo bant kayıtları yaptı. 1984 yılında öğrenimine başladığı bursa belediye konservatuarında ikinci sınıftan itibaren alt sınıflarda öğretmenlik yapmaya başladı ve kurumu ilk mezun olarak birincilikle bitirdi.

Profesyonel müzik yaşamı 1989 yılında sanat yönetmenliğini tanburi Necdet Yaşar’ın üstlendiği kültür bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nda başladı. Topluluğun çok sayıda sahne, televizyon, yurt içi ve yurt dışı etkinliklerinde solist ve korist olarak görev yaptı. İstanbul fasıl Topluluğu'nun yurt dışı organizasyonlarına katılıp uluslararası müzik festivallerinde yer aldı. İstanbul büyükşehir belediyesi kültür işleri daire başkanlığı'nca gerçekleştirilen cd ve kaset prodüksiyonlarına solist olarak katıldı. Bursa Osmangazi Belediyesi'nin hazırladığı bursa şarkıları albümünü Münip Utandı ile birlikte seslendirdi. İncesaz grubu ile çeşitli konserlere solist olarak katıldı.

Bireysel çalışmalarının yanı sıra Prof.dr. Alaaddin Yavaşça’nın meşk çalışmalarından büyük ölçüde istifade elti. Türk müziği külliyatının müstesna örneklerinden olmakla beraber ender okunduğu için unutulmaya yüz tutmuş birçok eseri Yavaşça’nın kendisinden meşk ederek repertuarını genişletti. Uludağ Üniversitesi Kültür Merkezi, Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Bursa Tayyare Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Boğaziçi Üniversitesi'nde solo konserler verdi. Çalışmalarını halen İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nda sürdürmekledir.