Grup Yorum’un merkez olarak kullandığı İdil Kültür Merkezi’ne yönelik geçen yıl yapılan baskında polise direnen beş müzisyene, sadece bu iddia nedeniyle 18 aydan dokuz yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Müzisyenlerle birlikte yargılanan sekiz kişiye de 70 yıla kadar hapis isteniyor.

 

İstanbul ’da, geçen yıl 10 Mayıs’ta, yasadışı DHKP/C’ye yönelik operasyon kapsamında Grup Yorum ’un bağlı olduğu İdil Kültür Merkezi’ne de baskın düzenlendi. Baskında, Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden yapılıp gönderilmiş Mahir Çayan’ın kabartma portresi ve Dursun Karataş’ın resimleri bulundu. İddianameye göre baskın sırasında polis görevlilerine “faşist, katil, işkenceci polisler” şeklinde hakaret ettikleri, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganı attıkları ve direndikleri ileri sürülen Grup Yorum üyelerinden Ali Aracı, Seçkin Taygun Aydoğan, Caner Bozkurt, Ayfer Rüzgar ve Ezgi Dilan Balcı da gözaltına alındı.

 

Beş müzisyen hakkında yalnızca bu suçlama nedeniyle ‘görevli memura direnme’ iddiasıyla 18 aydan 9 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 

Ayrıca Balcı’nın katıldığı 10 ayrı yasal eylem ve etkinlik de ‘suç’ olarak sayıldı. Şüphelilere ‘yasadışı örgüt üyeliği, örgüt propagandası, mala zarar ve memura direnme’ suçlarından ötürü 7.5 yıldan 74 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

Nelerle suçlanıyorlar? Suç sayılan bazı eylemler şöyle:

 

* İsrail ’in Gazze saldırısını protesto etmek

 

* “Parasız eğitim” pankartı için tutuklanan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’a destek vermek

 

* Bayrampaşa Cezaevi Davası sırasında adliyede eylem

 

* “Halk Cephesi” yazılı önlükle 1 Mayıs ’a katılmak

 

* Dursun Karataş’ın cenazesine katılmak

 

* Edirne’deki linç girişimini protesto

 

* Mahir Çayan anmasına katılmak.

 

Kaynak: Radikal