Rus edebiyatçı Nikolay Gogol’un ‘Palto’ adlı tiyatro oyununa askerlikten soğutma cezası geldi. Dostoyevski'nin, "Hepimiz, Gogol'un 'Palto'sundan çıktık” sözüyle de tanınan oyunu İzmir’de sahneleyen tiyatrocular 5’er ay hapis cezası aldı.

“Halkı askerlikten soğutma” suçlamasıyla yargılanan Yeni Kapı Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Nimet Nazlı Masatçı'nın da aralarında bulunduğu 6 sanık, 5'er ay hapisle cezalandırıldı.

Tutuksuz sanıklardan Nimet Nazlı Masatçı savunmasında, sokak tiyatrosu yaptığını, eylem sırasında orada oyuncu olarak bulunduğunu ve üzerine atılı suçları kabul etmediğini söylerken, sanık avukatı Tacettin Üstündağ, müvekkillerinin yargılandığı, "Halkı askerlikten soğutma" suçunu düzenleyen TCK 318. Maddesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu söyledi.

Müvekkilinin eyleminin sadece sanatçı duyarlılığından ibaret olduğunu anlatan Üstündağ, eylemin 318. Madde kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek, müvekkilinin beraatini talep etti.

Diğer sanıkların avukatı Kamil Ağaoğlu da bunun bir düşünce açıklaması olduğunu, dolayısıyla emniyetin tutanağı dışında suç işlediklerine dair delil bulunmadığını belirterek müvekkillerinin beraatlarını talep etti.

Hakim Kemal Oruç, savunmaların alınmasının ardından sanıkların 6'şar ay hapisle cezalandırılmasını karar verdi. Sanıkların sabıkasız olmaları ve mahkemedeki tutumlarını göz önünde bulundurularak bu cezayı 5'er aya indiren hakim Oruç, hükmün açıklanmasını ise geri bıraktı.

YENİ KAPI TİYATROSU'NUN OYUNLARINA MÜDAHALELER OLMUŞTU

Oyunda rol alan tiyatroculardan Nazlı Masatçı davayla ilgili daha önce basına yaptığı açıklamalarda, vicdani red eylemini organize edenler tarafından çağrıldıklarını belirterek, "Bizler her türlü adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı sokakta olmayı kuruluş manifestomuzda açıklamıştık zaten. Elbette diyerek o alana gittik. Oyunumuzu oynadık ve tiyatromuza döndük. Suçlamada tiyatro etkinliğinden sonra sloganlara eşlik etmekten bahsediliyor. Orada ne yapmamız bekleniyordu? Bu davanın tiyatrodan kaynaklı olmadığı söylenmeye çalışıyor aslında" diye konuşmuştu.

Yeni Kapı Tiyatrosu’nun sokak oyunları daha önce de birçok yerde engellenmiş, hatta Turgutlu, Taksim, Kadıköy gibi yerlerde oyun oynanırken polis oyunculara müdahale etmişti.