Deniz Güneş / Demokrat Haber

Ressam Süha Senir suluboya çalışmalarından oluşan 11. kişisel sergisini 8 Ekim Çarşamba günü 19:00’da Kadıköy Bahariye’deki Barış Manço Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuyor. 16 Ekim’e dek açık kalacak sergi sanatseverlerin ziyaretini bekliyor olacak.

50’ye yakın çalışmanın yer alacağı bu serginin ana teması değişik coğrafyalardan alınan mimari doku… Biz de Şehir Tiyatroları’nda, Devlet Opera ve Balesi’nde ve basın dünyasında yıllarda emek vermiş Süha Senir ile sergisi üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

Süha Senir kimdir?

1944 İstanbul doğumluyum. 1964 yılından itibaren Şehir Tiyatroları Dekor - Kostüm Bölümü asistanlığı ve Devlet Opera ve Balesi Dekor - Kostüm Bölümü asistanlığında 12 yıl çalışıp daha sonra basın sektöründe Milliyet Sanat Dergisi, Yeni Asır Gazetesi, Posta Gazetesi, Hürriyet Gazetesi ve Günaydın Gazetesi’nde 18 yıl ressam ve sayfa tasarımcısı olarak çalışıp emekli oldum.

Resme dair akademik bir eğitiminiz var mı?

Mimar Sinan Üniversitesi, Sahne Dekorları Bölümü’nde iki yıl eğitim gördükten sonra ayrıldım. Bunu çok da akademik eğitim olarak algılamıyorum. Bu sebeple resme dair bir eğitimim var diyemem.

Bu kaçıncı serginiz ve genelde temaları aynı mı?

Bu sergi 11. kişisel resim sergim olacak. Bugüne kadar gerçekleştirdiğim sergilerde de çeşitli coğrafyalara gerçekleştirdiğim seyahatlerdeki gözüme çarpan mimari doku ana temayı oluşturdu. Bu sergim de, diğer sergilerime paralellik gösteriyor. Ayrıca yıllar içerisinde kaybolan mimari güzellik ile hayatımıza giren çirkin yapılaşmaya da dönüp bakmamız açısından tarihe bir not düşmek olarak da algılanabilir.

Bundan önceki sergileriniz de bu serginiz gibi suluboya resim sergisi miydi?

Bu bugüne değin 11. sergim olacak. Bu 3’ü suluboya sergim, 8’i yağlı boya sergisi oldu.

Bu sergi sonrasında yeni projeler var mı?

Elbette var. Uzun zamandır ara verdiğim yağlı boya sergilere dönüş başlıyor. Bundan sonraki sergilerim muhtemelen ağırlık yağlı boya çalışmalardan oluşacak.