Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Gezi eylemlerine destek verdikleri ve katıldıkları” gerekçesiyle bu yıl destek yardımlarında üstü çizilen Dostlar Tiyatrosu’nun kurucusu Genco Erkal, “Kenan Evren döneminde bile destek yardımları kesilmedi. Böyle bir sonuca şaşırdık mı, hayır. Bundan sonra bize düşen hukukla hakkımızı aramak olur” dedi. 

Erkal, “Gezi eylemlerine destek verdikleri ve katıldıkları” gerekçesiyle bazı tiyatrolara Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca destek yardımı yapılmamasına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık tarafından henüz kendilerine “resmi bir sonuç bildirilmediğini” dile getiren Erkal, yıllar önce Ankara Sanat Tiyatrosu’na da (AST) “sudan sebeplerle” yardım yapılmadığını ve bunun sonucunda AST’ın dava açtığını ve haklı çıktığını kaydetti. Bakanlık tarafından her yıl özel tiyatrolara yapılan yardımın “hükümet yardımı değil, devlet yardımı” olduğunun altını çizen Erkal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben hâlâ böyle bir sonuca inanmak istemiyorum. Kendi özelimizde belirtmek isterim ki, biz hakkımız olan destek için başvuruda bulunduk ve hiçbir belge, bilgi eksiğimiz yok. Yıllardır da tiyatro olarak Anadolu’nun pek çok yerinde oyunlarımızı sahneliyoruz. Bu nedenle hangi gerekçeyle yardım alamayacağız, bakanlığın bu durumu, gerekçeyi bize açıklaması gerekir. Açıklama yapsınlar ki, biz de bilelim. Ona göre de hakkımızı arayalım. Çünkü bu sonuçtan sonra bize düşen hukuk çerçevesindehakkımızı aramaktır. Bu yardımlar her şeyden önce halkın vergileriyle sanata yapılan yardımlardır. Ancak biz böyle bir sonuca şaşırdık mı, hayır. Bugün nasıl medyayı susturdularsa, tiyatroları da susturmak istiyorlar.”

Gezi Parkı eylemlerine katılan oyuncuların rol aldıkları dizilerin bile bugün iktidar tarafından yayından kaldırıldığını anımsatan Erkal, “Hatta bu eylemlere katılan, destek veren bazı oyuncu arkadaşlara yeni projelerde rol bile vermiyorlar. Bu nasıl bir anlayış, anlamak mümkün değil. Söz konusu destek yardımı bu ülkede 30 yıldır var. Biz de 30 yıldır bu yardımlar için başvuru yaparız. Bugüne değin iktidarlarca pek çok kez oyunlarımız sansürlendi, sahnelerimiz kapandı ama hiçbir zaman, Kenan Evren döneminde bile ‘Destek olmayalım’ denilmedi. Amaç muhalefeti susturmak, tiyatroları itibarsızlaştırmak.Ancak bilinmelidir ki, biz destek almasak da bildiğimiz yoldan yürümeye devam edeceğiz. Bugüne değin nasıl davranıyorsak, öyle davranacağız” diye konuştu.

Selda Güneysu / Cumhuriyet