Fazıl Say, İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethini konu alan Fetih 1453 filmi’nin müzikleri ile ilgili resmi facebook sayfasında bir  açıklama yayımladı, ardından hakaretlere maruz kaldı.

 

İşte o açıklama:

 

“Fetih 1453 üzerine

 

17 milyon dolar bütçeli "fetih 1453" filminin müzikleri bana ait değildir.

 

Basında hala bu haber çıkmakta, yapımcıyı uyardım, yine de çıkmakta..

 

Bu filmin müziklerini yapmam konuşuldu, İstanbul senfonisi 1453 (1. Bolum; Nostalji) kesitler de kullanmayı planlamıştım.. Filmin büyük bir bölümünü seyrettikten sonra karar vereceğimi söylemiştim ve büyük bir bölümünü seyrettikten sonra bu görkemli projeden çekildim..

 

*

Çekilmemin nedeni şudur;

 

-Bütçe 17 milyon dolar olur, 117 milyon dolar olur bu kimseyi ilgilendirmez. Sonuçta insanlar iyi bir film ile karşılaştıklarında mutlu olmakta. İyi bir film ise, kanımca sadece bir toplum için değil, tüm toplumların, tüm insanlığın kalbinde "iyi" olursa işlev görecektir.

 

Bakın, "kahpe bizans" ideolojisi, sadece Türk toplumunun beğenisini kazandı hep. Kapıkule'den öteye gidince pek bir kahpe bizans anlayışının kalmadığını göreceksiniz. Bu film, diğer toplumlarda maalesef sorun yaşayacaktır.

 

Sürekli Türk kahramanlığını övüyoruz. Türkün Türk'e reklamından başka bir şey değil...

 

İstanbul'un fethi, Fatih Sultan Mehmet'in yaratıcı ve dahiyane bazı fikirleriyle oldu.

 

Yaratıcı ve dahiyane'nin ne olduğunu da Türk toplumu hala anlayamadı. Atatürk'ü anlayamadıkları gibi..

*

"Para güçtür. Kuvvettir. Fetihtir.. Ulubatlı Hasandır. Ordumuzdur.. Dinimizdir.. Kahramanlıktır.. ok yay kılıç bombadır.. Maddiyattır. Büyük Türk gücüdür. Ceddin Dededir..."

 

...

Vesaire vesaire

...

Sadece Türkler sevinecekse, başkası niye seyretsin o filmi. Amaç: "Biz batılılar, biz farklı dinden olanlar muhteşem değilmişiz meğer! Meğer Türk olunmalıymış!" mı dedirtmek?

 

Amaç ne?

 

Fatih Sultan Mehmet iyi insan, Bizans kralı kötü, ise,/ bura başarılı -ora başarısız ise,/ bir filmde sanat yoksa, yenilik ve devrimcilik yok ise, bir film insani felsefesinde bir çok perspektif ile hesaplaşmıyorsa, ve her şey klişe ise, diğer toplumlarda bu ne değer görecektir?

 

Bilemedim.

 

Bilemediğim için bu işten çekildim.

 

İsterdim gerçekten büyük bir iş çıksın.. Ben o filmi göremedim geçen yıl seyrettiğim 60-70 dakikasında...

 

Kusuruma bakmayın..

 

Müziğini kim yapmıştır bilmiyorum.”

 

 

"KAHPE BİZANS" İDEOLOJİSİ, İNSANLIĞA BİR ŞEY KAZANDIRSAYDI

Açıklamalarına twitterdan devam eden Fazıl Say yazısında yer verdiği bir hususun da altını çizdi:

 

"Kahpe bizans" ideolojisi, insanlığa bir şey kazandırsaydı, şimdiye kadar çoktan kazandırmış olurdu...

 

Daha sonra attığı bir tweette de “Maalesef, bazı konularda , ürkünc mertebede milliyetçilik hissediliyor twitterda.. Yapmayın.. Gerek yok.. Anlamı yok.. Önce insan olmak..” diyen Fazıl Say makalesine yöneltilen eleştirilere facebook sayfasından cevap vermek zorunda kaldı.

 

“Aşağıdaki ‘fetih 1453’ filmiyle ilgili makaleme yorumlarınıza cevaben:

 

1- Biz Hollywood yapımı şoven/ırkçı filmleri övmüş filan değiliz... Bahsettiğimiz konu film sanatıdır, hümanizmdir. Hollywood yapımları vs ile bir karşılaştırma yapmış değiliz.. konumuz fetih 1453 filminin (subjektif bakış açısıyla, bu cümleler hep "bence", "kanımca" diye başlıyor,) evrensel olamayan ideolojisidir.

 

2- Çirkin sataşma içeren yorumlarınızı sildim. Böyle bir şeye gerek yok. Anlamı yok.

 

3- Piyasaya girmiş bir filmin müzikleri kim tarafından yapıldıysa onun adı geçmeli. Filmin müziğini yapmamış birinin adı her gün ( hakikaten her gün) basında filmin müziğini yapmış gibi geçmekte.. Dediğim gibi yapımcıyı uyardım. Sizce ne yapmalıydım?

 

4- Bir film hakkında internette eleştiri yazılamayacak diye bir şey yok. İsteyen istediğini yazar. Benim makalemde tek bir hakaret unsuru yoktur, isteyen gitsin filmi seyretsin, istemeyen seyretmesin, bu konuda bir şey demişliğimiz de yok...

 

5- Ben bir müzisyenim. Film eleştirmeni filan değilim.. Fikrimi yazdım. Bu film ile sonuçta yanıltıcı bir durum oluştuğu için yazmak zorundaydım...

 

6-Su son zamanlarda çıkan tavsiye edeceğim film; Lars von Trier "melancholia"

 

İyi seyirler.. F Say.”

 

DEMOKRAT HABER / Gökhan Soysal