İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, piyanist ve besteci Fazıl Say'ın "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla yargılandığı davada, 10 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, Say'ın hükmünün açıklanmasını geri bıraktı. Fazıl Say, 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada bugün açıklanan 10 ay hapis cezasına çarptırılması kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Say'ın karar ile ilgili açıklaması şöyle:

"Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye'deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir."

Say hakkında, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerini alenen aşağılama" suçlamasıyla 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Fazıl Say, Ömer Hayyam'a ait olduğunu söylediği bazı dizeleri Twitter'da paylaşmış ve 3 kişi şikayetçi olmuştu.

Fazıl Say, dava açılmasına neden olan rubai türündeki şiirin 11 ve 12. yüzyıllarda yaşayan İranlı bilimci ve şair Ömer Hayyam'dan alıntı olduğunu savunuyor.

Fazıl Say twitter hesabından Ömer Hayyam’a ait olduğu iddia edilen ''Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir” dizelerini paylaşmış, ardından “Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı" demişti.

Say’ın bu mesajlarıyla dini değerleri aşağıladığı öne sürülerek hakkında şikayet dilekçesi verilmişti.

Say'ın avukatı Meltem Akyol ise bu mesajı sadece Say'ın takipçilerinin görebildiğini dile getirerek, bunların "sohbet" niteliğinde olduğunu savundu.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEMİŞTİ

Say, daha önce mahkemede yaptığı yazılı savunmasında Twitter'da yazdıkları hakkında kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini aktarmıştı.

''Twitter'de yazmış olduğum hiçbir yazı, kullandığım hiçbir ifadede hakaret, aşağılama amacım yoktur'' diyen Say, aksine, yazılarının iyice incelenmesi durumunda, dini değerleri istismar eden ile dini değerlerden rant sağlamaya çalışan kişilerden rahatsızlık duyduğunu ifade ettiğini açıklamıştı.

Say, sayfadaki yazılara kendi iradesi dışında hiç kastetmediği anlamların yüklendiğini savunarak, ''Kullandığım ifadeler çarpıtılmıştır. Bu çarpıtma, benim iradem dışında, şahsım hedef gösterilerek meydana getirilmiştir. Bu durumdan sorumlu tutulmam mümkün değildir'' ifadesini kullanmıştı. (CNN, Radikal, Mynet)