Grup Yorum öncülüğünde 9 yönetmen tarafından çekilen F Tipi Film’in galası, Atlas Sineması'nda yapıldı.

Galaya, filmin yönetmen ve oyuncularının yanı sıra TAYAD'lı aileler ile Leman Sam, Cahit Berkay, Menderes Samancılar, Akın Birdal, Efkan Şeşen, Hilmi Yarayıcı, Işıl Özgentürk ve Mehmet Bekaroğlu da katıldı.

F tipi cezaevi gerçeği ile ölüm orucu eylemine ve 19 Aralık Katliamı'na ışık tutan filmdeki direniş sahneleri sırasında salondan zaman zaman alkışlar yükseldi.

'BİR DÜŞÜMÜZÜ GERÇEKLEŞTİRDİK'

Gösterimin ardından İdil Yapım adına söz alan İnan Altın, filmde emeği geçen herkese teşekkür etti, "Uzunca bir süredir var olan düşümüzün gerçeklik kazanması için büyük emek verdiniz" dedi. Altın, filmin amacının F tipi gerçeğini topluma göstermek olduğunu belirtti.

Yönetmen Ezel Akay, hayatının ilk büyük kolektif film üretiminin içinde yer aldığını belirtirken, Yönetmen Reis Çelik "Umarım bir gün güleceğimiz filmler çekeriz" dedi.

Yönetmen ve milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Hayatımın bütününü kaplayan devrim ve sosyalizm mücadelesinde ilk defa, aramızdan ayrılan yoldaşlara karşı görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü ortak bir sürece dahil olduk. Giden yoldaşlarımızın anısına çok anlamlı bir iş yaptık" diye konuştu.

Yönetmen Hüseyin Karabey ise 19 Aralık Katliamı ve F tipi cezaevleriyle dışarıdakilere travma yaşatıldığını belirtti, "Ancak 12 yıldır unutmadığımızı bir kez daha görüyorum. Bu toplum, apolitik değil, apolitikleştirilmeye çalışılıyor. Görüyoruz ki, bir kıvılcım bile yetiyor" dedi. Kürt siyasi tutukluların yaptığı açlık grevini hatırlatan Karabey, "O açlık grevi devam ediyor olsaydı, belki de yeni ölümleri konuşuyor olacaktık. Yani cezaevleri sorunu hala sürüyor" dedi.

Yönetmenlerin kısa konuşmalarının ardından TAYAD'lı aileler, siyasi tutukluların yaptığı hediyeleri yönetmenlere sundu.

Etkinlikte son olarak ölüm orucu eylemlerinde yaşamlarını yitiren Canan ve Zehra Kulaksız kardeşlerin babası Ahmet Kulaksız söz aldı. Kulaksız, "Her gidenin ardından umudumuz büyüyor. Direnmeyi bir gelenek olarak sürdüren tutsaklar olduğu sürece, bu ülkenin aydınlarının, sanatçılarının da başı dik olacaktır" dedi.

MESAJ F TİPİ YÖNTEMİYLE GELDİ

F tipi cezaevlerindeki siyasi tutukluların, "F tipi iletişim aracı olan rulo" ile galaya gönderdiği mesaj yönetmen Ezel Akay tarafından okundu.

Gala, filmde emeği geçen herkesin Grup Yorum ile birlikte söylediği "Çav Bella" marşı ile sona erdi. (anf)