16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin Keş!f Uluslararası Yarışma’da bu yıl 15 ülkeden 9 film yarışacak. 16 Şubat’ta başlayacak festivalin, Kanadalı yönetmen Richie Mehta, İtalyan yönetmen Pietro Marcello ve Türkiye’den Nesrin Cavadzade’den oluşan Keş!f jürisi, 2017’nin ‘en ilham veren yönetmeni’ni seçecek.

10. yılını kutlayan uluslararası film yarışması Keş!f’te yarışacak filmler belli oldu. İlk ya da ikinci filmini yönetmiş yönetmenlerin filmlerinin yarıştığı Keş!f bölümünde, ABD, Almanya, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İran, İsrail, Kanada, Katar, Mısır, Peru, Polonya, Tayland’dan toplam 9 film Keş!f Ödülü için jüri karşısına çıkacak.

Bu yıl Keş!f Jürisi ilk filmi “Amal” (2007) ile uluslararası festivallerde 30’un üzerinde ödül kazanan Hint asıllı Kanadalı yönetmen Richie Mehta, 2009’da çektiği “The Mouth of the Wolf” ile çok sayıda ödül kazanan İtalyan yönetmen Pietro Marcello ve “Dilber’in Sekiz Günü”, “Güzel Günler Göreceğiz”, “Yangın Var” ve “Kuzu” filmleriyle çok sayıda ödül kazanan oyuncu Nesrin Cavadzade’den oluşuyor.

GELECEĞİN KADIN YÖNETMENLERİNİ KEŞFEDİN

Keş!f Yarışması bu yıl kadın yönetmenlerin varlığıyla dikkat çekiyor. Alman yönetmen Nele Wohlatz’ın AFI Fest’ten Büyük Jüri Ödülü’nü, Locarno’dan da En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan yaratıcı aşk filmi “Miş’li Gelecek Zaman” (The Future Perfect) ilk filmi “Mundane History” ile 2009 yılında festivallerin gözdesi olan Taylandlı yönetmen Anocha Suwichakornpong’un politik ve şiirsel bir dünya yarattığı ikinci uzun kurmacası “Karanlık Çöktüğünde” (By the Time It Gets Dark), İsrailli Hadas Ben Aroya’nın yazdığı, yönettiği ve oynadığı filmi “Kimse Benzemez Bana” (People That are Not Me) ve Polonyalı Agnieszka Smoczynsk’in Sundance’te Jüri Özel Ödülü alan, Küçük Deniz Kızı masalının tuhaf ve karanlık modern versiyonuyla seyirciyi şoke eden filmi “Deniz Kızlarının Şarkısı” The Lure), seyirciyi geleceğin yaratıcı kadın yönetmenleriyle tanıştırıyor.

Yarışmada ayrıca deneysel videolarıyla güncel sanat dünyasının tanınmış isimlerinden biri olmuş Leonor Caraballo’nun Matteo Norzi ile birlikte çektiği ve 2015’teki ölümünden sonra tamamlanan filmi “Icaros: A Vision/Ikaros” seyirciyi meditatif bir yolculuğa çıkarmasıyla dikkat çekiyor.

Mısırlı yönetmen Tamer El Said’in bir şehrin son günlerini yaşıyor olmasının ağırlığı ve derin hüznünü gerçek bir dille anlattığı etkileyici filmi “Şehrin Son Günlerinde” (In the Last Days of the City), ödüllü kısalarıyla Cannes başta olmak üzere pek çok festivalden geleceğin keşif yönetmenlerinden biri olarak gösterilen Damien Manivel’ın Richard Linklater’ın “Before Üçlemesi”yle karşılaştırılan ve günümüzün ilişkilerinin bir portresini çizdiği “The Park/Park”; videoları, yerleştirmeleri ve performansları çeşitli festivallerde, müzelerde ve sanat galerilerinde gösterilen, Montreal deneysel sinemasının önemli yüzlerinden Karl Lemieux’un Venedik, Vancouver, Selanik film festivallerinde övgüyle karşılanan ilk kurmacası “Darmaduman” (Shambles) ve İranlı yönetmen Reza Dormishian’ın günümüz İranının alegorik portresini çizdiği ikinci filmi “Lantouri”, Keş!f Yarışması’nın merakla beklenen diğer filmleri.

SİYAD’DAN KEŞ!F FİLMİNE ÖDÜL

Keş!f bölümündeki filmler ayrıca, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi tarafından değerlendirmeye alınacak ve Barış Saydam, Janet Barış ve Murat Tırpan’dan oluşan jüri, seçecekleri bir filme SİYAD Ödülü’nü verecek. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin tüm programı 26 Ocak’ta açıklanacak. Festival 16-26 Şubat tarihlerinde İstanbul 2-5 Mart tarihlerinde ise 2017 Ankara ve İzmir yolculuğuna çıkacak.