Ünlü Sırp yönetmen Emir Kusturica, bir dönem 'dünyanın en yoksul devlet başkanı' olarak anılan Uruguay'ın eski lideri Jose Mujica hakkında çektiği 'Son Kahraman' isimli belgesel çekiyor.

Kusturica ‘Son Kahraman’ isimli belgeselin kahramanı Mujica için “Uruguay’ın ve diğer ülkelerin çetrefilli tarihi Mujica’nın deneyiminde sentezlenmiştir” yorumunda bulunuyor.

Gazete Karınca’dan Lokman Sazan’ın çevirisine göre, ünlü Yönetmen Emir Kusturica’nın “Dünyanın en yoksul Cumhurbaşkanı” olarak bilinen Uruguay’ın eski Cumhurbaşkanı Jose Mujica ile ilgili çektiği belgeselin çekimleri devam ediyor.

Sırp yönetmen Kusturica, Mujica’nın çiftliğindeki çekimlerini yeni bitirdiği “The Last Hero” (Son Kahraman) adlı belgesel projesi ile ilgili AFP’ye konuştu:

Ben doğuştan idealistim. Gençliğimde  hayran olduğum Che Guevera’dan Fidel Castro’ya özel bir dünya görüşü geliştirdim. Bu ikisiyle ilgili hiçbir şey yapamadığım için, kendi evini temizleyen ve traktörünü sürmeye devam eden bir cumhurbaşkanı olduğunu duyduğumda kendi kendime ‘Aradığım şey bu’ dedim ve yanılmadım da.

Uruguay’ın bir kesimi Mujica’nın yaptığı şeyleri beğenmiyor, doğal olarak. Arzu ettiğim gibi olmasa da Dünya’da popüler biri.  Fakat popüler olmak için popüler olmuş biri değil.

Uruguay’ın ve diğer ülkelerin çetrefilli tarihi Mujica’nın deneyiminde sentezlenmiştir.

Mujica’nın kişiliği ve toprakla olan ilişkisi arasındaki derin bağlantıya ulaşmak istiyorum. Neredeyse ilahi bir şekilde toprağa bağlı biri.

MUJİCA’NIN YORUMU

Mujica’nın başkanlık dönemindeki arşiv görüntüleri ve yapılan röportajlarla oluşturulan belgesel, Mujica’nın cumhurbaşkanlığı  müttefiki Tabare Vazguez’e devrettiği son günü odağa alıyor.

Eski Cumhurbaşkanı  Mujica ise belgeselle ilgili şu yorumu yapıyor:

İnsanların Uruguy’ı tanımasına katkıda bulunacak ve Dünya’ya sunacağı çok şey var. Umarım belgesel ‘alçakgönüllülük ve özveri’ mesajı da verir.

VENEDİK’E YETİŞECEK

Bu arada Kusturica, belgeselin Eylül ayındaki Venedik Film Festivali’ne yetiştirmeyi umut ettiklerini söyledi.