Beyoğlu’nun sosyal, kültürel hayatında önemli yeri olan Beyoğlu Sineması ve Yeşilçam Sineması borç ve seyirci ilgisizliği nedeniyle perdesini kapatma durumuyla karşı karşıya, Sinepop Sineması ise kasım ayında kapanıyor.

 

Taksim, Lale, Saray, Yeni Melek, Alkazar, Lüks, Rüya, Emek gibi sinema salonlarının ardından Beyoğlu Sineması ve Yeşilçam Sineması'da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

Beyoğlu Sineması Müdürü Temel Kerimoğlu ile Yeşilçam Sineması Müdürü Güven Çelik sinemaların yakın zamanda kapanma tehlikesinin nedeni olarak seyirci yetersizliğini gösteriyor.

 

DEVLETTEN DESTEK YOK, AKSİNE EĞLENCE VERGİSİ ALIYOR

Kerimoğlu," önceki dönemlerde yılda 120 bin seyircisi olan salona, şimdilerde yılda 30-40 bin izleyici geliyor," dedi. Dünyada sanat filmi gösteren sinemalara devletin destek verdiğini vurgulayan Kerimoğlu, “Türkiye’de bırakın desteği, üstüne bir de eğlence vergisi alıyorlar. Yüzde 15 eğlence vergisi veriyoruz. Bu koşullarda burayı yaşatmaya çalışıyoruz, ama Don Kişot’luk bizim yaptığımız. Elimizde mızrak değirmenlere karşı savaşıyoruz” diyor.

 

BAKANLIKTAN DESTEK BEKLİYORUZ

Beyoğlu ve Yeşilçam sinemalarını kurtarmak adına sponsorlar aradıklarını belirten Kerimoğlu ve Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da destek çağrısında bulunuyorlar:

 

“Sanat filmlerini AVM’ler almıyor, ticari filmleri alıyor. Biz de diyoruz ki, bakanlık sanat filmlerini gösteren sinemalara destek versin, yoksa bu filmleri gösterecek sinema bulunamayacak.”

 

Sinepop’un işletmecisi, aynı zamanda Özen Film’in sahibi Mehmet Soyarslan da Demirören AVM’nin sinemanın müşterisini kaçırdığını söyledi.

 

İŞLER DURDU, KRİZDEYİZ

Soyarslan “Çok zarar ettik. İnşaat sırasında sinemanın duvarlarında ve yerlerinde çatlaklar oldu. İstanbul Film Festivali tehlikeli olabilir diye filmlerini vermedi. Artık sinema çalışanlarının maaşlarını çıkaramıyoruz” dedi.

Beyoğlu Belediyesi’nin kendilerini ruhsat yenileme konusunda sıkıştırdığını da belirten Soyarslan, sinemayı kasım sonunda kapatacaklarını söylüyor. Soyarslan, "İşler durdu. Bağımsız sinemaların durumu felaket, ciddi bir krizdeyiz” diyor.