İstanbul Beyoğlu’nda Emek Sineması’nın kapatılmasını protesto eden; aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu gruba, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Bir grup, Emek Sineması’nın kapatılmasını protesto etmek için İstiklal Caddesi’nde toplandı.

Aralarında Tuncel Kurtiz, Zafer Algöz, Rıza Kocaoğlu, Onur Ünlü, Harun Tekin, Cem Davran, Ahmet Mümtaz Taylan, Hazal Kaya, Can Bonomo gibi isimlerin de bulunduğu grup, sinemanın bulunduğu Yeşilçam Sokağı’na girmek istedi.

Sokağın başında polis engeliyle karşılaşan grup, barikatın önünde protestosunu sürdürdü.

Polise, sokağa girilmek istendiği iletilirken, polis ise grubun dağılmasını istedi ve aksi halde müdahalede bulunulacağı belirtildi.

Polis, dağılmayı reddeden gruba, önce tazyikli su ardından da biber gazıyla müdahale etti.

"SAHİP ÇIKIYORUZ"

Öte yandan, olaylar öncesi grup adına basın açıklaması oyuncu Cengiz Bozkurt'tan geldi.

Bozkurt açıklamada, sinemaya sahip çıktıklarını ifade ederek, "Söylenecek fazla bir söz yok, sahip çıkıyoruz. Bu kararın geri döndürülmesinden yanayız, karardan vazgeçilmesinden yanayız" dedi.

Oyuncu Cem Davran da, Emek Sineması'nın hayatında ayrı bir yeri olduğunu belirterek, "Tarihi mekanın bekçisi dedem, sinema makinisti amcam, babamın bir büyüğü. Benim için kılına bile dokunulsa hayatın anlamı yitecek. Çok büyük saçmalık, dokunamazsın, dokunmayacaksın, sonsuza kadar geleceğe emanet olarak koruyacaksın" şeklinde konuştu.

“SİNEMANIN ‘EMEĞİNİ’ ÇALIYORLAR"

Yürüyüşe katılan oyuncu Tuncel Kurtiz, "İstanbul Film Festivali'nin 32. yılında sinemanın "Emeğini" çalıyorlar" dedi.

İstanbul'un tarihi sinemalarında unutulmaz filmler izlediklerini anlatan oyuncu Tuncel Kurtiz, "İstanbul sinema şehriydi. Emek sinemasını yok etmek İstanbul'da tarihi yok etmektir. Buna inanıyorum. Bu sinemayı yok etmek İstanbul'un sanat hayatına darbe vurmak, balta ile kesmek demektir. Yürüyeceğiz belki bir şey değişmeyecek ama Emek Sineması ayakta durmalı. İstanbul Film Festivali'nin 32. senesini kutluyoruz. Ama 32. senede sinemanın 'Emeği' yok ediliyor" dedi.

TAYLAN: EMEK SİNEMASI İSTANBUL'UN TARİHİNİ TEMSİL EDİYOR

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan ise, "Atilla Dorsay'ın darp edildiğini öğrendik. Tepkilerimizi göstereceğiz. Emek sinemasını İstanbul'un tarihini de temsil ediyor. Bunun heba olmasından rahatsızım. Belki yürüyüşün emek sineması için faydası olmayacak ama umarım diğerleri için faydalı olacak" diye konuştu.

Grup, Emek Sineması'nın bulunduğu sokağın önüne geldi ancak polis, göstericilerin sokağa girmesine izin vermedi ve kitleye müdahale etti.

SİNEMASEVERLERE SERT MÜDAHALE

Polisin eylemde bulunan yurttaşlara oldukça sert biçimde müdahale ettiği, bol miktarda gaz bombası ve tazyikli su kullandığı dikkat çekti.

Sinema'nın olduğu sokağa polisin barikat kurması üzerine protestocular barikatın kaldırılmasını istedi.

Polisin olumsuz yanıtı üzerine sinemaya doğru yürümek isteyen gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla sert biçimde müdahale etti.

Yapılan müdahale sonrası yönetmen Erden Kıral fenalaşırken, Altyazı dergisinden sinema yazarı ve İstanbul Film Festivali FIBRESCI jüri üyesi Berke Göl gözaltına alındı. Çok sayıda gözaltının olduğu da gelen bilgiler arasında.

Eyleme katılanlardan Demokrat Haber’den M. Serdar Korucu izlenimini yazdı:

'Biber gazı mı şalgam suyu mu?' >>>