UNESCO’nun 2009’da paylaştığı verilerine göre dünya üzerinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan 2 bin 500 dil var.

Barış Kop’un BirGün’de yer alan haberine göre, Türkiye’de konuşulan 18 dil de bu listede yer alıyor. İşte 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde hatırlanan o yok olmaya yüz tutmuş dillerden biri: ‘Zazaca

Kısıtlı şartlarla kurulan ve Zazaca’nın yok olmaması için mücadele veren Zaza Dil ve Kültür Derneği (Zaza-Der) yöneticileri ile Zazaca’nın karşılaştığı durumu, dernek olarak düzenlenen etkinlikleri ve talepleri konuştuk.

Zaza-Der, 21 Şubat Dünya Anadil Günü olan bugün Şişli Kent Kültür Merkezi’nde kaybolan diller ve Zazaca konulu bir etkinlik düzenleyecek.

‘UNESCO FAZLA İYİMSER’

Zaza-Der yöneticilerinden Gül Kapar; UNESCO’nun, Zazaca için 30 yıl ömür biçmesini; “Bence UNESCO fazlasıyla iyimser bakmış. Çünkü gerçekten kaybolmaya doğru gidiyor. Çocuklar konuşmuyor. Yaşanan göçlerle, yaşama tutunmak için resmi dil konuşuluyor” şeklinde değerlendirirken; dernekte Hıdır Eren tarafından akademik düzeyde Zazaca derslerinin verildiğini de ifade etti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) cuma günü yayınlanan "If you don't understand, how can you learn?" (Anlamazsanız nasıl öğrenebilirsiniz?) başlıklı raporuna göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı anadilinde eğitim görmüyor.