Aşk-ı Memnu, Ezel, Ihlamurlar Altında, Gümüş, Bir İstanbul Masalı, Yaprak Dökümü, Menekşe ile Halil, Zerda gibi dizilerin de aralarında bulunduğu 70'in üzerinde Türk dizi filmi, 2010 yılında ihracat rekoru kırdı.

Türk dizi filmleri sektöründeki ihracatın yaklaşık yüzde 80'ini yapan Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen, şirket olarak televizyon yapımı ihracatına 1997 yılında başladıklarını, ilk dizi ihracatının ise 2001, 2002 yılları yapımı Deli Yürek dizisi olduğunu söyledi. Söz konusu dizinin ilk olarak Kazakistan'a satıldığını anlatan Gülgen, ''Yurt dışına satılan ilk Türk dizisi piyasada bilindiği gibi Gümüş değildir, Deli Yürek dizisidir'' dedi.       

Gülgen, pazarı açan dizinin ise birçok ülkede izlenme rekoru kıran ''Binbir Gece'' dizisi olduğunu kaydetti.

Dizi film ihracatının satış serüveninin bölüm başına 30-50 dolarlar ile başladığını anlatan Gülgen, Türk dizilerinin ilk ihraç edildiği ülkelerin Kazakistan, Azerbaycan gibi Türk kültürünün yakın olduğu ülkeler olduğunu, fakat başta politik sebepler olmak üzere çeşitli nedenlerle Azerbaycan'ın son 2-3 yıldır Türk dizilerinin yayınlanmasına yasak getirdiğini de söyledi.       

Kazakistan ve Özbekistan'da satışların devam ettiğini, Ortadoğu'nun da önemli bir pazar olduğunu kaydeden Fırat Gülgen, ''İlk başta Mısır Arapçasıyla dublaj yapıldığı için Ortadoğu'da Türk dizileri çok tutmadı. Daha sonra Ortadoğu'nun büyük bir medya grubu Gümüş ve Ihlamurlar Altında dizilerinin dublajını Suriye'de yaptırdılar ve bu diziler Arap dizisi algılanmasından ötürü inanılmaz bir başarı sağladı. Bu da akabinde birçok dizinin pazarda yer bulmasına neden oldu'' diye konuştu.        

Dizi ihracatında Ortadoğu pazarının ardından Balkan ülkelerine açıldıklarını anlatan Fırat Gülgen, Bulgaristan'a 6 sene önce Kurtlar Vadisi isimli diziyi verdiklerini, fakat tutmadığını, daha sonra farklı bir pazarlama stratejisi ile pazara yeniden giriş yaptıklarını ve şu anda 30'dan fazla dizinin satıldığını söyledi.      

Halen Yaprak Dökümü'nün Bulgaristan'da prime time'da yüzde 60'dan fazla izlenme oranı olduğunu kaydeden Gülden, şimdi de Aşk-ı Memnu'nun yayınlanmaya başlayacağını söyledi.       

Makedonya, Bosna, Kosova, Arnavutluk pazarlarının ardından geçen senenin ortasında Yunanistan'a giriş yaptıklarını belirten Gülgen, Yunanistan'da Gümüş ve Dudaktan Kalbe ve Binbir Gece dizilerinin çok iyi iş yaptığını, Ihlamurlar Altında, Acı Hayat, Asi ve Aşk-ı Memnu dizilerinin de yeni verildiğini kaydetti.

Kaynak: Milliyet