Mersin - Eşi Nezahat Gündoğan’la birlikte “Dersim’in Kayıp Kızları” belgeselini hazırlayan Kazım Gündoğan, 2005 yılında başlayan araştırmaları sonucu katliam sonrası Dersim’den zorla kaçırılan kızlardan 120’siyle yüz yüze görüştüklerini söyledi. Kızların verildiği askerlerin aynı zamanda katliamda yer alan subaylar olduğunu kaydeden Gündoğan, kızların Türkleştirme ve Sünnileştirme amacıyla kaçırıldığını ifade etti.

 

ANF’ye konuşan Gündoğan, 1937-38 yıllarında Dersim’de yaşanan gerçekliği ortaya çıkarmak için Nezahat Gündoğan’la birlikte araştırma yapmaya başladıklarını belirterek, “Dersim’in Kayıp Kızları” belgeselinin bu çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Katliam sonrası küçük kız çocuklarının “Türkleştirme ve Sünnileştirme” amacıyla ailelerinden koparılarak subayların yanına verildiğini kaydeden Gündoğan, bu subayların ise katliamda yer alan askerler olduğunu ifade etti.

 

Gündoğan, araştırmaları sonucu en az 150 kızın kaçırıldığını tespit ettiklerini ve bunlardan 120’siyle yüz yüze görüştüklerini bildirdi. 3-4 yaşında götürülen bu kızların şimdi 80’li yaşlarında olduğunu belirten Gündoğan, kızların götürüldükleri evlerde hizmetçi olarak kullanıldıklarını, aşağılandıklarını ve Kürtçe konuşunca dövüldüklerini ifade etti.

 

Kaçırılan kızlardan birçoğunu aileleriyle buluşturduklarını aktaran Gündoğan, şunları söyledi:

 

“Görüştüğümüz kayıp kızlardan bir tanesi bize trenle İstanbul’a getirildiğini ve Dersimden ayrılırken ‘ne olur beni ailemden ayırmayın ben annemsiz yaşayamam’ diyerek saatlerce ağladığını söyledi. Dersim’in Hozat ilçesinde oturan bir aile katliam sırasında kızının kaybolduğunu belirterek bize başvurdu, biz de araştırdık, 2 yıl sonra Malatya’da bulduk ve onları görüştürdük. Biz çalışmamızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Daha izine rastlanılmayan bir sürü kayıp kız var. Bize bir sürü başvuru var, kızlarının kayıp olduğuna dair. Genelkurmay arşivleri açılırsa hangi kızın hangi askere verildiği ortaya çıkar.”