Başta Antalya Altın Portakal Film Festivali olmak üzere pek çok yarışmadan ödüllerle ayrılan “Hay Way Zaman-Dersim’in Kayıp Kızları” belgeseli, Britanya Alevi Federasyonu ev sahipliğinde İngiltere Parlamentosu’nda gösterilecek.

Belgesel gösterimiyle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“72 yıl gizlenen ve tartışılması yasaklanan Dersim kırımının güncel siyasetin malzemesi yapılması travmayı derinleştirmekte ve çözüm olanaklarını ortadan kaldırmaktadır. Oysa Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi, gerek Kürt sorununda, gerek Alevi sorununda, gerekse demokratikleşmesinde Dersim sorunu kilit bir rol oynamaktadır. Bir Alevi Kürt, Kırmanc (Alevi  Zaza) ve Ermeni  soykırımı olan Dersim kırımı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçu insanlığın ortak aklına ve vicdanına anlatmanın bir yolu olarak; başta İngiltere olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerinde gösterimler yapılacak.

KAYIP KIZLARI ORTAYA ÇIKARAN BELGESEL

‘İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları’ belgesel filmiyle açığa çıkan hakikatler ve tartışmalar yüzlerce kayıp kızın bulunmasını sağladı. Emoş Gülver de bulunan kayıp kızdan biridir. Köklerinden koparıldığında henüz 5-6 yaşlarındadır. Gülver’in ailesi öldürülmüştür, yaralı ağabeyiyle ölülerin içinden çıkıp köylerine giderken yolda onu da kaybeder. Travmalı hafızasında hala ağabeyinin kan kokusu vardır. 1938 Dersim katliamında ailesinden, dilinden, inancından, tarihinden, kültüründen koparılan bir kız çocuğunun 74 yıl sonra köklerini arama, hatırlama ve bulma yolculuğu… İnsan hatırlayarak mı arar, arayarak mı hatırlar? ‘Hay Way Zaman’ geçmişe dair bir ağıt; bugüne ve geleceğe dair bir umuttur.” 

Ali Dağlar / Hürriyet