Gözde KAZAZ / BİA

"Hukuk devletinde yaşadığımızı söylüyoruz. Danıştay'dan Zeytinburnu Belediye Başkanı'nın yargılanması için karar çıkartmayı başardık, ama savcı hızla, savunma almadan Başkan hakkında takipsizlik kararı verdi. Sorumluların yargılanması için dört yıldır koşturuyoruz, daha da koşturmaya devam edeceğiz. "

Bu sözlerin sahibi 30 Ocak 2008'de, Davutpaşa'da bulunan kaçak maytap atölyesinde meydana gelen patlamada eşi Gülhan Çabuk'u kaybeden İdris Çabuk. 21 kişinin ölümü ve 117 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın 4. yılında, Davutpaşa'da, olayın meydana geldiği alanda düzenlenen anma yürüyüşünden bir gün önce, aileler belgesel gösteriminde buluştu.

Senaryosunu Sevgi Türkmen'in yazdığı, yönetmenliğini Ayten Başar'ın yaptığı ve müzikleri Metin Kemal Kahraman'a ait olan "Davutpaşa'nın Külleri" adlı belgeselin ilk gösterimi cumartesi günü (28 Ocak) Fatih'te "Su Gösteri Sanatları Sahnesi"nde yapıldı.

Gösterime, Davutpaşalı ailelerin yanı sıra, "Bir Umut Derneği" gönüllüleri, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve OSTİM'deki (Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi) patlamada yaşamını yitiren Makine Mühendisi Dilek Gürel'in kardeşi Demet Gürel katıldı.

Belgeselde, Davutpaşa'da hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin dört yıldır devam eden hukuk mücadelesi, sorumluların yargılanması için Taksim'de her hafta yaptıkları eylemler, Bursa Kemalpaşa, OSTİM ve Zonguldak'ta ölen işçilerin aileleri ile temasa geçişleri ve onları örgütleme çabaları aktarılıyor.

DAVUTPAŞA, DİĞER DAVALAR İÇİN ÖRNEK OLUYOR

Belgesel gösterimin ardından konuşan yönetmen Ayten Başer, dört sene boyunca ailelerin sesi olmak için çabaladığını söyleyerek ailelere teşekkür etti ve OSTİM'de yaşananlarla ilgili bir belgesel hazırlığında olduklarını belirtti.

OSTİM'deki patlamada ablasını kaybeden Demet Gürer, Davutpaşa'daki ailelerin mücadelesinin emsal olduğunu, bu nedenle OSTİM davasının daha hızlı ilerlediğini vurgulayarak, 3 Şubat'ta OSTİM patlamasının 1. yıldönümünün gerçekleşeceğini hatırlattı.

Altı belediye görevlisinin yargılandığı Davutpaşa patlamasıyla ilgili davada, Danıştay Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın için soruşturma izni vermişti; fakat savcılık üç gün önce takipsizlik kararı çıkarttı.

Aileler, olaydan üç ay sonra çıkartılan bilirkişi raporunda suçlu bulunan Zeytinburnu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Bedaş (Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlilerinin de yargılanmasını talep ediyor.

Patlamayla ilgili 9. duruşma 13 Nisan'da görülecek.