Coğrafyalararası Anarşist Film Festivali 23 – 25 Eylül tarihleri arasında İstanbul Tarlabaşı Beyoğlu’nda düzenleniyor. Festival programında otoriteyi sorgulayan ve dünya direniş hareketlerini anlatan fimler yoğunlukta. 

Üç gün boyunca otoriteyi sorgulayan ve dünya direnişini anlatan filmlerin yer alacağı festival, Tarlabaşı Beyoğlu’nda bulunan infiAl’de yapılacak.

Anarşist Sinema Kolektif tarafından programa ilişkin yapılan açıklamada, “Anarşist Sinema Kolektifi, anarşist ve anti otoriterlerin mücadelelerini büyütmeyi, varsa nihai hedeflerine yönelik basamak sağlamayı; anarşinin tarihsel mirasını aktarmayı misyon edinen, bunun için sinemayı kullanan, üreten, etkinlikler düzenleyen bir kolektiftir. Film üretici ve izleyici arasındaki ayrımını kaldırmayı, profesyonleşmenin ve sinemadaki tüketici anlayışın önüne geçerek anarşist sinemacı profili oluşturmayı hedefler. Film yapımında, atölyelerde, gösterimlerde hiyerarşisiz örgütlenmeyi, yetenek ve arzu birlikteliğinde iş bölümünü şart koşar” denildi.

TANRIYI ÖLDÜREN ADAM 

Festivalin ilk gününde gösterilecek filmler arasında otoriteyi ve hiyerarşiyi sorgulayan filmler yoğunlukta. “İmam Böceği” sıradan bir fırıncının dükkanında karşısına çıkan ‘imam böceği’ karakteriyle vermiş olduğu mücadeleyi konu alıyor. Film; günümüzdeki ‘islami terör’ olaylarına komik ve radikal bir dille cevap veriyor. “Yanan Öfke” filmi de ABD hükümetinin baskı aygıtlarının bir takım demokratik kitle örgütlerinin yürüttüğü mücadeleyi perdelemeye yönelik kullanılan taktiklerin bir bütünü olarak ‘yeşil korku’ üzerine bir çalışma. “Emma Goldman’ın Devrimci Hayatı” filmi ise radikal kadın kurtuluş hareketine ilham kaynağı olan anarşist Emma Goldman’a dair güncel bir eser. “Tanrıyı Öldüren Adam” ormanda artık oyunun kalmadığını fark eden ve beyaz insan avına çıkmaya karar veren Amazon kabilelerinden genç bir yerli avcı hakkında bir kısa film. “Ölü ve de Diri” Belgeseli, yakınları Newala Qesaba’da gömülü olan Kürt ailelerin dilinden vahşeti anlatıyor. İlk gün gösterilecek filmlerin diğerleri ise şunlar: “Fırtınalı Cennetin İhtimali”, “Karşılıklı Yardımlaşma” ve 1970’lerde Ulrike Meinhof’un senaryosunu yazdığı “Bambule.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ KADRAJDA 

Festivalin ikinci günü “Neden Büyük Şirketlerden Çalmayı Seviyorum” filmiyle start alıyor. Film, alışveriş hırsızlığı değişim ekonomisinin reddiyesi üzerine kurulu. “Yeşil Paranın Rengidir” filmi de Çevrecilik popülerleştikçe, şirketler ve iyi finanse edilmiş çevre örgütleri halkın çabalarını pazara dayalı çözümlere yönlendirmek için el ele çalışmasına değiniyor. “Zelal” filmi Hazırlık sınıfında arkadaşının maruz kaldığı baskıya şahit olan ve bu yüzden kendi etnik kimliğini gizleyen bir üniversitelinin hikayesini anlatıyor. “Roza” Belgeseli de Rojava Devrimi’ni Kürtler, Süryaniler ve Araplar üzerinden anlatıyor. İkinci gün gösterilecek filmler ise şunlar: “Les Anarchistes”, “İyi Tüketici”, “Toplama Kampına Karşı Anarşistler”, “Bizler Patlamanın Peşinde Olan Sonsuz Parçacığız”, “Ligetvêdok”, “What is Nationalism?”, “Dehlizdekiler”

SON GÜNDE GEZİ DİRENİŞİ 

Festivalin son günü “Diren Ayol!” filmiyle başlıyor. Film, Gezi ayaklanmasının oluşturduğu direnme ruhunun LGBTİ+ hareketi üzerindeki etkisini anlatıyor. “Kapitalizm: Game Over”da Varşova’da 6 Haziran 2014’te gerçekleşen işgal olaylarını konu alıyor. Festivalin son günü programda yer alan filmler arasında çok sayıda film bulunuyor: “Bone – Kemik”, “Getrentt – Ayrı”, “1 Mayıs 2012”, “Direnişi Pasifize Etmek”, “No Borders”, “Anarşist Tutsaklara Özgürlük 2012”, “Kara Blok: Şiddetin ve Aşkın Hikayesi”, “35”, “What is Autonomy?”, “Darwin vs Kropotkin”, “Another Story of Progress”, “…Yumruğunu Kaldır”.

Festival ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: Özgürlükçü Demokrasi