Çanakkale, 18-20 Aralık tarihlerinde Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin etkinliklerinin yoğunluğunu yaşadı. Bu yıl ‘İşimiz Gücümüz Yaşamak’ sloganıyla yola çıkan festival, hem film gösterimleri hem de forum niteliği taşıyan birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Açılış, 18 Aralık Cuma günü geleneksel festival yürüyüşü ile yapıldı. Festivali sokaklara taşıma amacı ile ortaya çıkan yürüyüş, festivalin simgeleri olan Şarlo ve Karagöz kostümleri ve müzik eşliğinde yapıldı. Açılış programı, mülteciler üzerine bir kısa film olan "Roya" ve sadece kadınlardan oluşan Dina Etnik Ensemble konseri ile devam etti.

19 Aralık Cumartesi günü Halk Bahçesi Düğün Salonu’nda sendika.org ve Halkın Sesi gazetesinin editörü Ali Ergin Demirhan’ın, Hamiş Suriye Kültür Evi kurucularından antropolog Şenay Özden’in ve fotoğraf sanatçısı Sabiha Çimen’in katıldığı “Ortadoğu ve Mülteci” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde kentli mültecilerin yaşamlarına yönelik fotoğraf çalışmasını sunan Sabiha Çimen’in ardından, antropolog Şenay Özden ülkemizde mültecilerin nasıl evrensel hukuk ihlallerine maruz kaldıklarını, bu ihlaller karşısındaki yaşamsal sorunlarını ve bu sorunlara yönelik hükümetin politikalarını anlatırken, sendika.org editörü Ali Ergin Demirhan ise Ortadoğu’ya yönelik emperyalist politikaları, bu politikalar çerçevesinde yeni-Osmanlıcılık politikalarının iflasını ve buna bağlı olarak topraklarımızda yaşanan savaşa değindi. Cumartesi günü “Ortadoğu ve Mülteci” panelinden sonra Yalı Hanı’nda yönetmenliğini Deniz Yeşil’in yaptığı sinema emekçilerinin sansüre karşı 1977’de İstanbul’dan Ankara’ya yaptıkları yürüyüşün belgesel filminin gösterimi yapıldı. Ardından Deniz Yeşil ile birlikte “Sinemacıların Sansüre Bakışı”na yönelik bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide son süreçte yaşanan sansür uygulamalarını, bu sansürlere karşı sinema emekçilerinin ortak mücadeleleri yönetmen Deniz Yeşil ile birlikte konuşuldu.

20 Aralık Pazar günü ise Kepez Belediyesi Nikah Salonu’nda Aykan Özener’in moderatörlüğünü yaptığı ve yönetmen Erdem Tepegöz ve Direnç Kıymaç’ın katıldığı “Yönetmen Olmak ve Film Sektörü” adlı söyleşi gerçekleşti. Bu söyleşide sinema sektöründeki yoğun emek sömürüsünü, sinemadaki sansürü, Türkiye’de sinemanın geldiği konumu tartışıldı. Pazar akşamı ise Yalı Hanı’nda Kürt mevsimlik tarım işçilerinin göçünü, hangi şartlarda yaşamak ve çalışmak zorunda kaldığını ve hayat ile ilişkilerini anlatan “Bir Varmış, Bir Yokmuş” belgesel filminin gösterimi yapıldı. Film gösteriminden sonra ise “Bir Varmış Bir Yokmuş” filminin yönetmeni Kazım Öz ile söyleşi yapıldı. Söyleşide mevsimlik tarım işçilerini, bu işçilerin hayatlarını, üretimdeki yerlerini ve varoluş mücadeleleri tartışıldı, bu meselenin Türkiye’de hem emeğe hem kimliğe dair bir mesele olduğu konuşuldu.

Festivalin hafta sonu ayağı çok yoğun etkinliklerle son buldu. İşçi Filmleri Festivali 24 Aralık Perşembe’ye kadar yoğun film gösterimleri ile devam ediyor. Erkan Yavuz Sahnesi, Pan Görsel Kültür Derneği, Yalı Hanı, Esenler Mahalle Meclisi, Ece Ayhan Kültür Evi, Kepez Nikah Salonu ve Kepez BAHEM olmak üzere 7 merkezde film gösterimleri festival boyunca devam ediyor.