BANDOLU KARŞILAMA

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 18. Altın Koza Film Festivali'ne katılmak üzere 116 sanatçı ve konuk, özel uçakla Adana'ya geldi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana Havalimanı'nda bando ile karşılanan konuklara çiçek verdi.

Yılmaz Erdoğan, Adana'nın sinema dünyası için önemli bir yere sahip olduğunu, Altın Koza'nın da başarılı bir organizasyon olduğunu vurguladı. Başkan Vekili Aldırmaz'ın daha önce sinema yapımcılarına Adana'da film yapılması yönündeki çağrısının hatırlatılması üzerine Erdoğan, ''Neden olmasın. Bu çağrı bana kadar gelmedi. Dikkate alırız bu çağrıyı. Adana sinemanın beşiği. Adanalılar ve Adana'yı çıkar, geriye çok az şey kalır. Dolayısıyla burası çok özel bir yerdir'' diye konuştu.

Yeşilçam'ın emektar sanatçılarından Yılmaz Köksal da Adana'da olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, ''Yıllarca burası Yeşilçam'ı ayakta tutan tek bölgeydi. Maalesef geçmişte aksaklıklar yaşandı. Bu yıl 18'incisi yapılıyor. Ama burada olmaktan son derece mutluyuz. Altın Koza sinema dünyası için önemli bir etkinlik'' dedi.

Sinema oyuncusu Nuri Alço, güzel filmlerin festivalde başarılı ödüller almasını temenni ederek, ''Şimdiden ödül alacak arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Son zamanlarda Türk sineması başarılı. Umarım yurtdışında da başarılı işlere imza atarlar'' dedi.

Büyükşehir Belediyesi Bandosu tarafından da çeşitli marşlar ve popüler şarkılar seslendirildi. Yılmaz Erdoğan, bando şefinin bagetini alarak, orkestrayı kısa süre yönetti.

YILMAZ ERDOĞAN’I DUYGULANDIRAN ŞEHİR

18. Altın Koza Film Festivali'ne davet edilen yönetmen ve oyuncu Yılmaz Erdoğan, Yılmaz Güney, Yılmaz Köksal ve İrfan Atasoy’u kastederek ‘Çocukluk kahramanlarının şehrine geldim’ dedi.

Yılmaz Erdoğan, Adana'nın Türk sinema tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Erdoğan, festival etkinliklerine katılmak için geldiği Adana'da gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın dün açılan fotoğraf sergisinden etkilendiğini belirterek, ''Nuri Bilge Ceylan'ın sergisindeki fotoğraflar, şiir gibi. Gerçek hayata çok net bir şekilde değen, bağımsız bir gözlemci olmakla beraber net bir tavrı olan fotoğraflar. Ne yaptığını bilen bir kişinin seçtiği hayat parçaları'' dedi.

Adana'nın sinema dünyasında farklı bir yere sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, Adanalı sinema sanatçılarını da uzun yıllar ilgiyle izlediklerini anlattı.

Erdoğan, Hakkâri’deki çocukluk yıllarında da Adanalı sanatçılara özendiklerini belirterek, şöyle devam etti:  ''Benim Vizontele'de anlattığım yazlık sinemanın kahramanları var Adana'da. Ben öyle bir yerde doğdum. Gözümü açar açmaz Yılmaz Güney'i gördüm. Hatta Yılmaz Köksal ve İrfan Atasoy gibi Adanalı kahramanlarım var. Çoğu kimsenin bilmediği İrfan Atasoy'un aksiyon filmlerinin hastasıydık biz. Hakkâri’de feci bir hayran kitlesi var mesela. Dolayısıyla benim bu mesleği seçmemde çok ciddi etkisi olan insanlar bunlar. Çocukluğumun kahramanları. Dolayısıyla onların şehirlerine ne zaman gelsem çok duygulanırım.''

''Altın Koza'yı diğer festivallerden ayıran en önemli özellik geleneksel Türkiye sinemasının en köklü ayağı olmasıdır'' diyen Erdoğan, Adana'nın bir zamanlar en çok film yapılan yer olması açısından önem taşıdığını vurguladı.

Adana'nın yetiştirdiği kişiler ve sinemaya katkılarının büyük olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Sinemadan Adana'yı ve Adanalı sanatçıları çıkarın geriye çok az şey kalır. Burası sinemayı belirleyen bir coğrafya. Politik yönü çok önemli değil. Politik tarafı dönemsel bir şeydir, o dönem olmuştur. Yarın yine olabilir. Genel olarak sinema yörüngesini belirliyor olması önemli. Sinemaya imzasını böyle lokal olarak iyi atmış başka bir yer bilmiyorum'' diye konuştu.