Yeni bir araştırmaya göre Pompeii’nin en çok bilinen duvar resimlerinden Yunan bereket tanrısı Priapus’un portresi, fimozis isminde bir penis hastalığına işaret ediyor.

MS 1. yüzyılda Vezüv’ün patlamasından sonra ayakta kalan en ünlü yapılardan olan Vettii Evi’nin giriş salonunda bulunan duvar resmi, bereket tanrısı Priapus’u erekte ve şişkin bir penise sahip olarak betimliyor.

Fakat Urology (Üroloji) Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre bu bereket ve erkek cinsel gücünün göstergesi olan fallus gösterişi betimi, aslında kısırlık ve cinsel hayatta zorluklara neden olabilecek bir hastalığın belirtilerini de taşıyor.

Dr Francesco Maria Galassi Discovery News’e yaptığı açıklamada “Orantısız erkeklik organında aşikar bir şekilde fimozis görülüyor. Bu hastalık kişiyi farklı derecelerde etkileyebilir. Duvar resminde ise en şiddetli seviyede olduğu görülüyor” dedi.

Fimozis sünnet derisinin penis başına geri çekilememe rahatsızlığına verilen isim. Kortikosteroid ilaçlardan önce bu rahatsızlık sünnet ile tedavi ediliyordu.

Üreme sistemiyle ilgili hastalıklar sanat eserlerinde tarihöncesinden beri sıklıkla ve oldukça doğru bir biçimde betimleniyor.

Fakat Pompeii’liler bereket tanrısını neden ileri derecede bir penis rahatsızlığıyla betimlesin?

Galassi “Ressam Pompeii’de oldukça yaygın olan bir anatomik kusurun bir kanıtını sunmak istemiş ve bunu geleneksel olarak Priapus’a atfedilen bereket özellikleriyle karıştırmış olabilir.” diyor.

Bu görüşe göre, Pompeii’nin erkek nüfusunda yaygın olarak görülen fimozis, Pompeii’de anatomik biçimli adakların çokça olarak bulunmasının nedeni olabilir.

Bu adaklar, bir anatomik ve işlevsel kusuru yok etmek için adanmış olabilir.

Jessica Hughes, Discovery News’e yaptığı açıklamada “İtalya’da MÖ 4. yüzyıl ile 2. yüzyıl arasında yapılan anatomik biçimli adaklar, daha sınraki Priapus resminde olduğu gibi, sıklıkla sünnet derisi kapanmış bir penis şeklinde oluyor” dedi.

Hughes bazen bu objelerin fimozis hastalığından muzdarip olan erkeklerin adadığı adaklar olarak yorumlandığını da ekledi.

Bu görüş, anatomik adakların genel olarak iyileşme ve bereket ile ilgili olduğu düşüncesini de destekliyor.

Hughes, Priapus duvar resmi hakkındaki yeni araştırmayı çok ilginç bulduğunu söyledi ve “Bu örnekte, sanatçının neden bereket ve sağlığa tehdit olarak görülen bir biyolojik bir hastalığı betimlemeyi seçtiğini anlamak oldukça zor” diye ekledi.

“Belki de bu resmi, ölümsüz bir vücutla aynı biyolojik sınırlardan muzdarip olmayan kutsal bir vücutdun kudreti üzerine bir yorum olarak görmeliyiz” diyor Hughes.

(Kaynak: Arkeofili/Discovery News)