Türk Edebiyatı dergisi, yazar edebiyatçı Behçet Necatigil’in kızı çevirmen Ayşe Sarısayın ile yaptığı söyleşiyi Barış İçin Akademisyenler grubuna destek veren yazarlardan biri olduğu gerekçesiyle yayınlamadı.

Derginin veto gerekçesiyse; Sarısayın’ın Barış İçin Akademisyenler grubuna destek vermesi.

Hürriyet Sanat’ın aktardığına göre Türk Edebiyatı’ndan Funda Özsoy Erdoğan’ın e-posta ile mülakat için teklifte bulunduğunu belirten Sarısayın bir açıklama yayınladı.

Yazarın yaptığı açıklamada “Nisan sayısında bir dosya hazırlanacağını ve söyleşi yapmak istediğini bildirdi. Emek vererek, özenle hazırladığı soruları yazılı olarak yanıtladım. Necatigil arşivinde bulunan ve röportajda sözü edilen bazı belgelerle fotoğrafları da tarayarak kendisine ilettim” dendi.

Cevapları yollamasının ardından 14 Mart’ta Erdoğan’dan bir e-posta daha aldığını belirten yazar, derginin yazı kurulunun, Barış İçin Akademisyenler grubuna destek veren yazarlardan biri olduğu gerekçesiyle mülakatı yayımlamayı reddettiğini öğrendiğini söyledi.

‘AYIPTAN ÖTE HAKSIZLIK OLARAK GÖRÜYORUM’

Yazar, açıklamasında Erdoğan’a verdiği yanıtı da paylaştı. 25 Mart tarihli yanıtta şunlar yazılı: “Şaşırdım elbette, çok şaşırdım. Belki de esas şaşırmam gereken böyle bir nedenle bu röportajı reddeden zihniyetlerin, Necatigil için bir dosya yapmaya girişmeleri olmalıydı. Bu tavrı kendime ya da size yapılmış bir ‘ayıp’tan çok öte, Necatigil’e yapılmış bir büyük haksızlık olarak görüyorum.”

Konuyla ilgili kişisel Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Prof. Dr. Handan İnci ise “Toplumun her katmanına yayılan ve giderek daha korkunç bir hal alan tahammülsüzlüğün, Behçet Necatigil gibi hayatı boyunca sadece ‘edebiyatın tarafında’ kalmak istediği için hırpalanmış bir büyük şair üzerinden bile örnekleniyor olması çok üzücü” dedi.