!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterilmesi planlanan Haluk Bilginer’in ‘Son Şnitzel’ isimli filmine eser işletme belgesi verilmedi.

Yönetmenler, Bakanlığın istediği değişiklikleri yapmayacaklarını söyleyerek, filmin seyirciyle buluşmayacağını ifade etti.

Yönetmenler Kaan Arıcı ve İsmet Kurtuluş’un yaptığı açıklama şöyle:

“Uzak gelecekte, hayali bir ülkede geçen The Last Schnitzel – Son Şinitzel isimli komedi kısa filmimizle 16 Şubat’ta !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde prömiyer yapmaya hazırlanıyorduk. Festivallerde gösterilmenin hukuki koşulu olarak İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü’nden alınması gereken “Kayıt Tescil Belgesi” için yaptığımız başvuruya 10 Şubat 2017 tarihli Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu Raporu’nda verilen cevapta, bazı sahnelerin çıkartılmasının ve düzeltilmiş filmin yeniden değerlendirilmek üzere kurula sunulmasının istendiğini gördük.

‘BAKANLIĞIN İSTEDİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPMAYACAĞIZ’

İki yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığımız; bütün tecrübemizi, kaynaklarımızı, sinemasal bakış açımızı ortaya koyarak hayata geçirdiğimiz Son Şnitzel’in “Kayıt Tescil Belgesi” alabilmesi için istenen değişikliği yapmama tasarrufunda bulunduk.

Dolayısıyla filmimiz, 16. !f İstanbul’da ve ülkemiz sınırları içinde yer alan muhtemel başka film festivallerinde gösterilemeyecektir. Filmin seyirciyle buluşamayacak olmasından dolayı üzgünüz. Herhangi bir siyasi aidiyetimiz olmadığını, sadece özgür düşünceyle hikaye anlatmaya çalışan sinemacılar olduğumuzu buradan bütün açık yürekliliğimizle ifade ediyoruz. Bundan sonraki dönemde, filmimizin yurt dışındaki çeşitli film festivallerinde ve sinema platformlarında gösterilmesi için çalışacağımızı kamuoyuyla paylaşmak isteriz.”

!F İSTANBUL: ÜZGÜNÜZ

!f İstanbul’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise eser işletme belgesi zorunluluğuna sansür denilmeden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”inin 15. maddesi “Ülke içinde üretilen filmler kayıt ve tescil edilmiş olmak kaydıyla bu etkinliklere katılabilir” maddesine uymak zorunda olduklarını ve filmi festivalde gösterememekten dolayı üzüntü duydukları belirtildi.

Haluk Bilginer’in Büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin 47’nci başkanını canlandırdığı film 2467 yılında geçiyor. Birleşmiş Milletler “Dünyayı Terk Edin Mars’taki Kolonilere Yerleşin” çağrısı yapınca son arzusu şnitzel yemek olan başkan, yaverini görevlendiriyor. Ancak son tavuk 200 yıl önce görülmüştür ve yaverin işi oldukça zordur. (Kaynak: Evrensel)