Tophane'de yer alan Galeri Mixer'deki Bağlantısızlar Sergisi, 15 sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bu karma sergide bireysel katılımların yanı sıra, bir de grup katılımı var.

İsmini herhangi bir pakta ait olmayı reddeden devletlerin oluşturduğu Bağlantısızlar Hareketi'nden alan 'Bağlantısızlar Sergisi', Tophane'de yer alan Galari Mixer'de başladı. 

23 Kasım'da açılışı yapılan sergi, 29 Aralık'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Sergiye katılan sanatçıların ortak özellikleri, farklı yönleriyle bağlantısız olarak nitelenebilmeleri.

Sergi, kendini "sanat alanındaki ilişkilerden, disiplinlerden, belirli bir iade formundan, mekansal kısıtlamalardan bağlantısız işlerle kurulmuş" olarak tanımlarken, sergiye kolektif katılım sağlayan Cinnet grubu ise dikkat çeken bir diğer unsur.  

'CİNNET' GRUBU

Bağlantısızlar Sergisi'ndeki 'Cinnet' adlı grup 6 kişiden oluşuyor; Abdulkadir Avcı, Sadık Arı, Toprak Bek, Serkan Çatar, Fırat Dövencioğlu, Berkay Buğdanoğlu.

Sanatçılarının her birinin eserlerinin adı da grupla aynı adı taşıyor.

Grup adına konuşan Serkan Çatar, grubun adının neden Cinnet olduğuna dair şu cevabı veriyor:

"Aramızda sanat tartışmaları yaparken Abdulkadir, bana, 'sen tam bir cinnetsin' dedi ve bu söz üzerine de grubun ve çalışmaların adı oluştu."

Cinnet, "sınıfı ve kimliği reddettiğinin" altını çizerken, sergiye bireysel değil de grup olarak katılmalarının nedenini ise 'kolektivizm' vurgusuyla açıklıyor.

Çatar, temel gayelerinin birliktelik, birlikte yaşamın önemine dikkati çekmek olduğunu söylüyor.

Kendi cinnetlerinin 'zarar vermeyen cinsten' olduğunu belirten Çatar, Dadaistleri önemsediklerini, ancak hiçbir forma, akıma ya da teoriye tabi olmadıklarını da ayrıca belirtiyor.

Ekip, 2013 baharında da birçok yerde bu isimle çalışmalarını sergileyecek.

Sergi, 29 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Katılımcı tüm sanatçılar: Ali İbrahim Öcal, Beldan Sezen, Bülent Demirağ, CİNNET (Abdulkadir Avcı, Sadık Arı, Toprak Bek, Serkan Çatar, Fırat Dövencioğlu, Berkay Buğdanoğlu), Deniz Pireci, Figen Batı, İbrahim Koç, Özlem Uygun, Sinan Dülger, Yeşim Şahin.

Galeri Mixer: Boğazkesen Cad. No: 45 Bodrum Kat, Tophane-Beyoğlu, İstanbul. (Demokrat Haber/BA)