6 ay önce ölen Çerkes asıllı senarist Meral Okay'ın serveti tek mirasçı olan babası tarafından Birleşik Kafkas Konseyi'ne bağışlandı. Sanatçı Meral Okay mirasının Aziz Nesin Vakfı’na bağışlanmasını istiyordu ancak bu konuda hukuki bir belge bırakmamıştı. Bu durumda tek karar verici tek mirasçısı olan babası Ata Katı idi. Babası kızının yaşam felsefesine uygun bir karar vermek yerine mirası kendisinin yönetimindeki Birleşik Kafkas Konseyi'ne bağışladı.

 

9 Nisan'da hayatını kaybeden senarist ve oyuncu Meral Okay'ın serveti tek mirasçı olan babası Ata Katı'nın yönetiminde olduğu Birleşik Kafkas Konseyi'ne bağışlandı. Aslen Çerkes olan Meral Okay'ın yaklaşık 2 milyon dolarlık (3 milyon 600 bin TL) serveti, Birleşik Kafkas Konseyi'nin sorumluluğunda kullanılacak. Ölümünden hemen sonra Meral Okay'ın servetini Nesin Vakfı'na bağışladığı konuşulmuş ancak daha sonra bunun yazılı bir vasiyet olmadığı ortaya çıkmıştı.

 

ORTAK HEDEF KAFKASLAR'IN BİRLİĞİ

Önce federasyon çatısı altında bir araya gelen Birleşik Kafkasya Konseyi; Türkiye'nin değişik yörelerinden ve değişik meslek gruplarından 127 kurucu üye tarafından 1993'te kuruldu. Konsey amacını şöyle özetliyor: "T.C. vatandaşı tüm Kuzey Kafkasya kökenlilerin hepsini (Adige, Abaza, Asetin, Balkar, Çeçen, Dağıstan ve Karaçay) bir araya getirmek ve bunların arasında sıkı bir dayanışma ile işbirliğini artırmak, bu dayanışmadan doğan gücü öncelikle T.C.'nin anayasal düzeni içinde, milli değerlerine saygılı bir şekilde ülkenin bölünmez bütünlüğüne hizmet için kullanmak ve bilahare Kuzey Kafkasya'daki dost ve akraba toplumların evrensel insan hakları ölçüleri içinde sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarına katkıda bulunmaktır."

 

TİP'TEN SENARİSTLİĞE

Okay'ın vasiyetini bağışladığı öne sürülen Nesin Vakfı yöneticisi Prof. Dr. Ali Nesin, "Meral Okay, vasiyetini yazılı bırakmamış. Dolayısıyla vasiyetin herhangi bir yasal dayanağı yok. Bundan sonra da olacağa benzemiyor" demişti. Nesin; vasiyete Okay'ın ailesinin karar vereceğini de anımsatmıştı. Türkan ve Ata Katı çiftinin ikinci çocuğu olarak, 1959'da doğan Meral Okay, 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi üyesiydi. 12 yıl önce İkinci Bahar'la senaristliğe başlamış, Asmalı Konak'la ününe ün katmıştı. Meral Okay'ın senaristliğini yaptığı on dizi ise halen ekranlarda olan Muhteşem Yüzyıl oldu.

 

CENAZEDE 'MUHTEŞEM BİR EVLAT YİTİRDİM' DEMİŞTİ

Birleşik Kafkas Konseyi'nin başkanlığını halen yürüten Meral Okay'ın babası Ata Katı emekli bir asker. Katı, kızının cenaze töreninde "Muhteşem bir evlat yitirdim" diye konuşmuştu. Mavi zemin üzerinde yıldızlar dağ ve ay simgesi bulunan Birleşik Kafkasya Konseyi'nin amblemi aynı zamanda Kafkas halklarından Adigeler'in birliğini sembolize ediyor.