PEN American Center, çevirmen, yazar ve aktivist Ayşe (Berktay) Hacımirzaoğlu’nu 2013 yılı PEN/Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü Ödülü'ne layık gördü.

Ayşe (Berktay) Hacımirzaoğlu 2011 yılında Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu gibi KCK operasyonuyla tutuklanmıştı.

“HAYATINI KÜLTÜRLER ARASINDA KÖPRÜLER KURMAYA ADADI”

PEN American Center Başkanı Peter Godwin, “Ayşe Berktay Türkiye’de kadın hakları ve kültürel haklar bağlamında cesur, net ve tutkulu bir sestir ve kesinlikle hapiste olmamalıdır” derken bir çevirmen ve barış aktivisti olarak Berktay’ın hayatını kültürler arasında köprüler kurmaya ve resmi tarihi sorgulamaya adadığını belirtti.

“ÇOK SAYIDA YAZAR SAHTE TERÖR SUÇLAMALARIYLA YARGILANIYOR”

Godwin, “Bunun bir şekilde terör olarak yaftalanması günümüz Türkiye’si hakkında çok şey söylüyor. Bugün Türkiye birçok alanda ileri girmesine rağmen çok sayıda yazar ve gazeteciyi çoğunluğu sahte terör suçlamalarıyla yargılıyor. Ayşe Berktay’ın cesaretini onurlandıran bu ödül PEN’in bu rahatsız edici gidişatı tersine çevirme kararlılığının bir işaretidir. Türk hükümeti işe Berktay’ın en kısa zamanda serbest bırakılmasını sağlayarak başlayabilir” denildi.

PEN/Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü Ödülü, ifade özgürlüğünü kullandığı ya da savunduğu için yargılanan ya da bu nedenle hapse atılan uluslararası yazarlara veriliyor.

PEN’den yapılan açıklamada Türkiye’nin önde gelen barış, kadın hakları ve Kürt hakları aktivistlerinden olan Berktay’ın “yasadışı örgüt üyeliği” ile yargılanmakta olduğu ve suçlu bulunduğu takdirde 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği hatırlatıldı.

Berktay’ın ödülü 30 Nisan 2013’de New York’ta düzenlenecek PEN Yıllık Galası’nda takdim edilecek.

Barış örgütü BRussells Mahkemesi (BRussells  Tribunal) de, Irak işgalinin 10. yıldönümünde "BRussells Dayanışma Ödülü"nü Uluslararası Irak Mahkemesi'nin de kurucularından olan Ayşe Berktay'a vermişti.  (Hürriyet)