Dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamaklar ve oturaklar orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edildi.

Diken’de yer alan habere göre Antalya’nın Serik ilçesindeki tiyatro, restorasyon için yedi sekiz ay kapalı tutulmuştu. Restorasyon Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Tiyatro, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Aspendos’taki restorasyonu gördüğünde çok üzüldüğünü belirterek son zamanlarda ülkemizde restorasyon faciaları yaşandığını, hatta bunların birkaçının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahalesiyle elden geçirildiğini kaydetti.

Yavuz, “Tabi ki bunlara müdahil olunuyor, birtakım düzeltmeler oluyor ama Aspendos’ta yaşadığımız da çok üzücü” dedi.

Aspendos’taki tadilatta oturak yerleri ve merdivenlerin beyaz, mutfak mermeri tarzında kaplandığını kaydeden Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz oraya gittiğinizde zaten direkt o bembeyaz mermerleri görüyorsunuz ki çok can sıkıcı. Tiyatronun resmini bize vermeyen bir görünüm çiziyor. O yüzden çok üzücü buldum.”

KÜLTÜR BAKANLIĞI: ZAMNLA RENGİ DEĞİŞİR

Kültür Bakanlığı tepki çeken restorasyonla ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık, restorasyonda kullanılan taşların renginin iklim ve tabiat şartlarının etkisiyle zamanla değişerek, orijinal taş malzemenin rengini alacağını savundu.