Avrupa Kültür Vakfı’nın uluslararası alanda tanınmış sanatçılara verdiği Prenses Margeret ödülünü kazanan yazar Aslı Erdoğan, yurt dışı çıkış yasağı kaldırılmadığı için 9 Mayıs’taki ödül törenine katılamıyor.

Evrensel'de yer alan habere göre, Hollanda Kraliçesinin bizzat vereceği ödülü, Erdoğan adına Fransız yayıncısı, Actes Sud yayınevinin editörü Timour Muhidine alacak. ‘Taş Bina’nın  İngilizce çevirmeni Sevinç Türkkan ve avukat Erdal Doğan’ın da katılacağı törende Aslı Erdoğan için hazırlanan bir video sunulacak. Kasım ayında Karl Tucholsky ödülünü kazanan ve PEN Onursal Üyesi seçilen Aslı Erdoğan, cezaevinde olduğundan ödüllerini alamamıştı. Tahliye edilmesine karşın yurtdışı yasağı kaldırılmayan yazar, geçtiğimiz aylarda Theodor Heuss Madalyası(Almanya) ve Bruno Kreiss (Avusturya) İnsan Hakları Ödülüne’de değer bulunmuş, ödüllerini almaya gidememişti.

Davet edildiği pek çok kitap fuarı, konferans ve edebiyat festivaline gidemeyen Aslı Erdoğan, katılamadığı her ödül töreninin, uzun zaman silinmeyecek kara bir iz bıraktığını, Türkiye’nin yazarlarına layık gördüğü muameleyi tüm dünyaya gösterdiğini söyledi. “Bu ülke bugüne dek yüz altmıştan fazla şairini ve yazarını hapse atmış, anlaşılmaz bir hınçla mütemadiyen aslında kendi dilini kesmiş, hakikatle yüzleşmeyi reddederek kendi vicdanını deşmiştir.” Mayıs ayı içinde kamuoyuna açıklanacak önemli bir edebiyat ödülünü de aldığını belirten yazar, bu törene de katılamazsa, olayın skandal boyutlarını aşacağını ekledi.