Brüksel’deki (Belçika) The Passa Porta international house of literature (Passa Porta uluslararası edebiyat evi) “The Passa Porta international house of literature Ağustos ayından beri cezaevinde tutulan ve şimdi yaşam boyu hapisle tehdit edilen Türk yazar Aslı Erdoğan’ı destekliyor.” başlığıyla 17 Kasım’da Cezayirli yazar Kamel Daoud ve Fransız felsefeci Jean-Luc Nancy’ın da katılımıyla, the Institut du Monde Arabe’de bir destek etkinliği düzenledi.

BirGün'de yer alan habere göre, destek etkinliğine yazarlar Léo Beeckman, Paul Corthouts, Jacques De Decker, Hugo De Greef, Luc Devoldere, Charles Dierick, Leen Laconte, Anne Vanweddingen, Françoise Wuilmart, Frank De Crits, Joseph Duhamel, Clara Haesaert, Ilona Kish, Caroline Lamarche, Jean-Luc Outers, Koen Peeters da katıldı.

2004 yılında edebiyat kuruluşları Het Beschrijf ve Entrez Lire tarafından yaşayan diller ve edebiyat için çok dilli bir merkez olarak kurulan The Passa Porta international house of literature, 2006’da Aslı Erdoğan’ı konuk etmiş, bu yılki festivalde yer alan “Need and Necessity” (İhtiyaç ve Gereklilik) konulu seminere de davetli olan Aslı Erdoğan, durumundan dolayı bu davete icabet edememişti.

Etkinliğin sonunda MEL Ulusal kitap Merkezi’nin Başkanı Vincent Monad “Bu Perşembe akşamını kendisine adadığımız Aslı Erdoğan için tüm dünyanın yazarları Ankara’ya bir çağrı yapacağız” dedi.

16-21 Kasım tarihleri arasında yapılan 39. Montreal Kitap Fuarı’nın 17 yıldan bu yana L’Union des UNEQ ( Québec Yazarlar Birliği), Québec P.E.N. ve Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) tarafından düzenlenen, dünya üzerinde ifade özgürlüğü için savaşım veren ve bu nedenle hapislere atılan gazeteci – yazarlarla dayanışma için “Livres comme l’air” (Nefes Gibi Kitaplar) geleneksel eyleminde, sözcülüğünü gazeteci yazar Louise Dupré’nin yaptığı bu yıl, destek verilen 10 yazardan ikisi Aslı Erdoğan ve Ahmet Şık oldu.

“Livres comme l’air” boyunca o yıl seçilen yazarlar Québec’li bir gazeteci ya da yazarla eşleştiriliyor. Ve bu yazarlar eylem boyunca hapisteki yazar ya da gazeteciyi temsil ediyor. Aslı Erdoğan’ı eylem ikizi olarak Québec’li yazar Danielle Dubé, Ahmet Şık’ın ise Québec’li oyun yazarı René-Daniel Dubois temsil etti. Yazarlar ayrıca hapis yazarlar için kendi kitaplarını ve çevirileri varsa hapis yazarların kitaplarını onların yerine imzaladı.