İlker Gezici / Sabah

Polisiye romanlarıyla tanınan Ahmet Ümit'in yazdığı 10 hikayeden oluşan 'Aşk Köpekliktir' adlı kitabı tiyatro oyunu oldu.

Akla Kara Tiyatro tarafından tiyatroya uyarlanan oyunun başrollerini ise Fatih Gülnar, Füsun Kostak, Özgür Özdural, Pelin Turancı, Arda Meriçliler paylaşıyor.

Oyun hakkında bilgi almak için Akla Kara Tiyatro'nun kurucusu Savaş Özdural, Ahmet Ümit ve eseri tiyatro metnine uyarlayan Atilla Şendil'le buluşup konuştum.

İlk kez bir eseri tiyatroya uyarlanan Ümit, "2004'te yayınlanan 'Aşk Köpekliktir' adlı hikaye kitabımın sonundaki öyküyü tiyatroya uyarladık. Bu öykü, aradığı seri katile aşık olan polisin hikayesini anlatıyor. Aşkın sorgulandığı psikolojik polisiye bir hikâye. Bu öyküyü, tiyatro sahnesinde göreceğim için çok heyecanlıyım" dedi.

'AŞKIN ACI YANINI GÖSTERECEĞİZ'

Ümit, aşka dair çarpıcı açıklamalar da yaptı: "Aşk; baş döndürücü ulaşılmaz bir şeydir; imkansızı ümit etmektir. Ancak aşık olduğumuzda şahane insana dönüşmüyoruz. Çünkü aşkın içinde nefret, kötülük, kıskançlık da var. Aşık olmak kaçınılmaz ama bu geçici bir histir. Aşık olma sürecini herkes kaldıramaz. Aşık olursanız olgunlaşırsınız ama olgunlaşmak ister misiniz; onu bilemem? Bana göre; aşk, hayatın sıradanlığına karşı bir başkaldırı. Her şeyi uçlarda yaşatıyor; yıkımı bile. Özellikle kadınlar için aşk çok caziptir. Dışarıda en kaba saba görünen adam kadının önünde diz çöküyor, daha ne olsun. Erkek avdır; avcı değildir. Seçilmeyi bekler."

"Bu sene aşkın acı yanını göstereceğiz" diyen oyunun yönetmeni Savaş Özdural da Ümit'in eserini sahneye koymaktan çok büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Eseri tiyatro metnine dönüştürülmesine katkıda bulunan Atilla Şendil ise, "Ahmet'in inanılmaz bir anlatım dili ve kurgu yeteneği var. Bunları diyaloğa çevirmek çok zor. Eğer bunu eğer ben yapsaydım bambaşka bir anlam çıkabilirdi. O yüzden Ahmet'e önerilerde bulunmakla yetindim" dedi.